מעשר

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 29/03/23 11:02 ז בניסן התשפג

שאלה

שלום רב,

רציתי לשאול שאלה כזו:

יש לי דודה שברחה מאוקראינה לארץ. פנסיונרית. שני בנים שלה נסעו לאירופה.

נתתי לדודה לגור בדירה של הוריי כי דירה בדיוק התפנתה: אימי עברה לגור בבית אבות בגלל אלצהיימר ואבי עבר לגור איתי.

חשבתי שדודה תגור בתקופה ראשונה עד שתתמצא בארץ ותחליט איפה לנחות סופית.

אך אחרי שבוע דודה ביקשה לשכור את הדירה של הוריי .

לא חשבתי על אופצייה זו לפני כן.

דודה ביקשה, אמרה שמתאים לה הכול: שיש בבית ריהוט, מכשירי חשמל, כלי מטבח וכלי מיטה... בקיצור, כל תחולת הבית.

רציתי להיות נחמדה והסכמתי, אמרתי לעצמי: דודה פנסיונרית, ,שתהנה מ-600 ש"ח הנחה ולי זה יחשב כ- "מעשר לעני". נתתי לדודה מחיר שב-20% נמוך ממחיר השוק.

אחר כך הבנתי שאולי יש בסידור הזה בעיה - כי דודה שלי לא ממש "ענייה"... נכון שפנסיה כמעט כלום - אבל יש לה שני בנים - אנשי עסקים עמידים, שנותנים לה כסף בלי סוף (וקנו לה שתי דירות באוקרינה). דודה נוסעת לטיולים בארץ ובחו"ל והיה לא רע ...

ואני... לא בטוחה שהנחה של 600 ש"ח שנתתי לדודה - זה מעשר... בסופו של דבר אני מממנת לדודה טיולים לחו"ל... והייתי יכולה לעשות עם זה מעשר באמת...

עכשיו דודה דורשת להמשיך לגור בדירה כמה שתצטרך, בלי להעלות מחיר, כמובן. והיא יודעת שאני "פריירית" אך זה לא מפריע לה.

רציתי לשאול - אולי זה כן יכול להחשב כמעשר?.. הרי אם לא היו עוזרים להדודה הבנים - היא ענייה...

אני אמא חד הורית לנער בן 17 עם בעיות בריאות. ברוך השם, עובדת.

רק רציתי לדעת האם זה יכול להיות מעשר?... למרות שלאחרונה נכנס בי ספק גדול... אין לי כל כך אפשרות להעלות מחיר - כי דודה תעשה מניפולציות רגשיות ותוציא אותי אדם רע, כך שאין לי סיכוי של ממש... אבל אני רוצה לדעת את התשובה לשאלתי, בבקשה.

בתודה רבה מראש!

אליסה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

לא נראה שכסף זה הוא מעשר כספים. ממספר סיבות, א. הנחה איננה מעשר כספים אלא א"כ מגדירים זאת מהתחלה שסך מסויים זה מעשר כספים, אבל אם אמרת סך נמוך אין בזה מעשר כספים. ב. כפי שכתבת היא לא ענייה ואין לתת מעשר כספים אלא לעניים.

על כן מבחינה הלכתית את יכולה לשנות ולעשות כרצונך.

חג כשר ושמח

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ