תיקון נפטרים הקצר

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/03/23 17:06 כח באדר התשפג

שאלה

שלום הרב שטראוס,

במאגר אוצר החכמה יש "תיקון נפטרים הקצר" שחיבר הרב יהודה פתיה. נכתב שם שאדם יכול גם לומר אותו בביתו ללא מניין. להלן הקישור:

https://tablet.otzar.org/#/book/616927/p/-1/t/827980/fs/0/start/0/end/0/c

1. אני מאמין שהנפטרת היתה צדיקה גדולה. האם זה יכול להזיק לה איכשהו, אם אומר את התיקון הקצר לבדי?

2. האם זה עשוי להיחשב לחוסר כיבוד אם, שהרי התיקון רומז וכולל אמירות על כך שהנפטר עירום מזכויות כביכול, וזה עשוי להיראות כאילו אני איני מחזיק את אמי צדיקה (וזה באמת לא-כך). והרי כדי להימנע מכך פסקו רבותינו לומר רק 11 חודשים קדיש.

3. האם אמירת התיקון הקצר תסייע ותיטיב עם הנפטרת (שכאמור, אני מאמין שהיתה צדיקה).

4. האם מותר לומר את התיקון גם עבור קרובי משפחה אחרים שנפטרו לפני שנים רבות?

תודה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

עיינתי בהקדמה לתיקון, מכך אני מבקש להשיב לך.

1, לא יכול להזיק

2. להיפך, יכול להיות רק כיבוד אם - שהרי אתה מבקש להועיל לה.

3. לפי המחבר, התיקון וודאי מועיל לנפטרים.

4. לפי המחבר כל יורשי הנפטר יכולים לומר תיקון. מכאן שאפשר לומר על בני משפחה גם בדורות קודמים.