נישואי כהן ואנוסה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 19/03/23 06:44 כו באדר התשפג

שאלה

אם הבנתי נכון.. כהן מיועד לעבודת המקדש ועל כן נדרש לשמור על דרגת נקיות וקדושה גבוהה מהרגיל.

זה המקור לאיסורי החשיפה של הכהן לטומאה

ובכלל זה האיסור להתחתן עם מי שנאנסה בגילוי עריות.

יש כאן את קדושת הכהן ומנגד אשה שעברה משהו שגרם להשפעה רוחנית מסוימת שבגללה לכהן יהיה אסור להתחתן איתה.

השאלה מהי אותה השפעה רוחנית, מה השתנה בה בעקבות הפגיעה?

אם זה היה רק השריטה שהיא סוחבת אז היה צריך להיות בעיה עם כל אחת שעברה אונס.

כאן נראה שהעניין עמוק הרבה יותר וקשור ישירות להשפעה של גילוי עריות על הנפש.

האם אשה שהיתה בגילוי עריות לא תוכל להגיע לדרגת הקדושה הנדרשת לכהונה?

אם היא יכולה להגיע לדרגות גבוהות של קדושה אז מה הבעיה של הנישואין עם הכהן? אםהיא לא יכולה להגיע לשם, אז למה ומה כן היא יכולה לעשות?

מה ההשפעה הרוחנית של אונס בגילוי עריות?

מה משתנה בעמקי הנפש בעקבות חויה כזו?

מה העבודה הרוחנית שיכולה או צריכה האשה לעשות?

תשובה

שלום וברכה

נראה שהפרשנות שלך לאיסורים המוטלים על הכהונה – נכונה. זה אינו קשור לאנוסה בלבד. כהן בעל מום אינו רשאי לשרת במקדש, על אף שנשמרות זכויותיו. אכן נראה שהמטרה היא שיהיה מקום אחד של שלמות, ככל האפשר. כתבתי על כך בעבר פעמים רבות, כגון בקיצור נמרץ כאן: http://shut.moreshet.co.il/shut2.asp?id=88573.

איני יודע לומר מהי ההשפעה על האישה בשעה שהיא נאנסה לפסול לה. זה לא עצם האונס, שהרי אם היא חס ושלום נאנסה על ידי יהודי כשר – הוא נבל נורא, אולם היא מותרת לכהונה. האיסור הוא רק אם היא נאנסה לפסול לה, כגון קרוב משפחה או גוי. הסיבות אפוא נסתרות מעינינו.

איני חושב שהדבר מלמד משהו עליה. להפך, כשהיא משתקמת על אף הפגיעה המחפירה בה – יש בה זכות עצומה וגדולה. להבדיל – גם גויה שמתגיירת, ואפילו רות המואביה, אסור לכהונה, על אף ההערצה הגדולה שיש לנו כלפיה. זוהי זכות גדולה להיות מסוגלת להקים בית בישראל, על אף העוול הנורא שנעשה בה. על כן, כנראה שאין זה קשור לקדושה שהיא עשויה להגיע אליה, ואולי אף להפך.

נראה לי אפוא כי אם אפשר – נכון לא להפוך את ההלכה הזו לחיטוט עצמי ולבחינה במה בחורה זו לקויה. היותה אסורה לכהן אינה אומרת דבר אפוא על הפסגות שהיא יכולה להגיע אליהן, וכאמור – גם בעלי מום מגיעים למקומות הגבוהים ביותר, ואף על פי הם אסורים בעבודה במקדש.

כל טוב, ובתקווה כי תשמחינו בשמחות