שאלות לא דחופות לגבי דבר אגדה במסכת כתובות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 09/03/23 13:56 טז באדר התשפג

שאלה

שלום הרב שטראוס

אני קצת סקרן לגבי אגדה שמופיעה במסכת כתובות:

במסכת כתוב שרבי יהודה הנשיא נהג להגיע לביתו לאחר פטירתו בערב שבת, עד שחדל לאחר שהדבר נודע ולא רצה להוציא לעז על חכם גדול אחר שנפטר ולא נהג לבוא בערבי שבת לביתו.

1. האם רבי יהודה הנשיא סיפר לבני משפחתו מה בדיוק קורה לאחר הפטירה?

2. האם הוא לימד אותם את התשובות לסוגיות בגמרא שהסתיימו בתיקו?

3. האם בניו כתבו את חידושי התורה ששמעו ממנו לאחר הפטירה?

4. מדוע רבי יהודה הנשיא נהג להגיע לביתו בערבי שבתות?

5. האם עוד חכמים וצדיקים גדולים נהגו לעשות זאת לאחר פטירתם?

תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אינני מוצא דרך להשיב על שאלות (עולות מתוך סקרנות) כמו שאלות 1 - 3

אם הגמרא לא עוסקת בכך, כיצד נוכל להשיב?

עיינתי במפרשים לאגדה זו ומצאתי -

4) דווקא בליל שבת - כי שבת היא מעין עולם הבא (ברכות נז ע"ב) ובבחינת עולם הבא נתגלה נשמה משם

5) כתוב: "יעקב אבינו לא מת"; יש אגדות גם על אברהם ויצחק (בבא מציעא פה:) וודאי אליהו הנביא מתגלה לחכמים שונים.