לעילוי נשמת בן/בת ועוד שאלות לגבי ייחוס

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/03/23 06:46 יב באדר התשפג

שאלה

שלום רב,

מדוע בחלק מהברכות(רפואה שלמה, עילוי נשמה, חופה וכו) אנו מציינים את שם האב או לחילפין שם האם? האם יש חוקיות?

בנוסף, בתקופת האבות ידוע כי היהדות עברה מאב לבן. מתי עברנו למודל של העברה דרך האם?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

הזכרת השמות בצורה זו או אחרת היא לעתים הלכתית (כמו בגיטין), ולעתים מנהג (כמו במי שברך לחולה). בשל העובדה שייחוסו של אדם בפנים-היהדות (בניגוד לעצם היות אדם יהודי) נעשה דרך אביו - מזכירים את שם אביו; בשל העובדה שלתפילה מבקשים לעורר את מידת הרחמים - נזכרת אימו.

לגבי ה"ידוע": יש על כך מחלוקת גדולה. לפני שנים רבות כתב על זה הרב צבי יניר מאמר גדול, שקיצורו כאן https://bit.ly/3Znef4w, אבל יש תיאוריות אחרות.

כל טוב