האם חמסות ו"עיניים" זו אינה עבודה זרה?

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 02/03/23 17:05 ט באדר התשפג

שאלה

כבוד הרב

האם חמסות ו"עיניים" זו אינה עבודה זרה? מטריד אותי שבקרב יהודים (לעיתים בתוך משפחתי) משתמשים בחמסה, כשתכשיט, מחזיק מפתחות, תמונה וכו'. זה נראה לי כמו סטייה ממקורות היהדות, עבודה זרה.

האם ישנו אזכור במקורות לחמסה או "עין" במקורות? לי זה נראה כמו משהו של גויים.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

ברור שלשיטת הרמב"ם יש בזה חסרון, אבל היו ראשונים שחלקו על הרמב"ם וסברו שכל דבר שאנשים עושים לרפואה אין בו עבודה זרה, ובייחוד שלא עובדים את זה, אלא מחזיקים זאת, כעין קמיע שאנו יודעים שהיה כבר בתקופת חז"ל, אמנם היו שיצאו חוצץ גם נגד קמיעות, ובראשם הנודע ביהודה, אבל מכיוון שבגמ' מסופר על קמיעות וכדו', אין לצאת כנגד תופעה זו, מכיוון שהמשתמש בהם יש לו על מי לסמוך, ואין זה ע"ז. ברור שמי שיכול ובעל מדרגה ראוי שיעבוד את השם ית' בלא כוחות סגוליים אלא בעבודת ד' אמיתית.

שבת שלום

פורים שמח

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ