האם זה לשון הרע

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 13/02/23 14:11 כב בשבט התשפג

שאלה

צהריים טובים הרב שרלו.

לאחרונה נגלע סיכסוך ביני לבין חבר מאד טוב שלי..חבר מוכר מאד בסביבה הקרובה שלי לרבות המשפחה. המשפחה מתעניינת לדעת מה קרה ורוצים לשמוע את גירסתי. אם אספר לאישתי ולמשפחה (הורים, אחים) זה ייחשב ל-לשון הרע?

תודה והמשך יום מצויין

תשובה

שלום וברכה

זו כמובן שאלה רגישה מאוד ועדינה מאוד.

יישר כוח על האחריות והרצון ללכת לאור ה'.

על הרקע שלה כתבתי מאמר שהופיע בתחומין: לשון הרע בין איש ובין אשתו: https://bit.ly/2G4Pmr3

יש לחלק בין שני גורמים משפחתיים:

אדם ואשתו מדברים על על מה שקורה להם. זה לא לשון הרע. כמובן שיש להקפיד בשיחה זו על איסור הגזמה, טשטוש בין עובדות לפרשנות, ובעיקר יש לדבר על מה עובר עליך ולא על החבר עצמו דברים שאינם נצרכים כדי להבין את הסיפור.

לגבי המשפחה זה יותר מורכב: כאן שאלת המניע היא העיקרית. אם המניע הוא ללכלך על החבר וכדו' - הדבר אסור. דיני לשון הרע חלים גם בתוך משפחה. אם מדובר בחשיבות של הבנת המקרה למשפחה הקרובה, כדי שיידעו כיצד לנהוג, ואולי אפילו יתנו עצה טובה וכדו' - מותר, כמובן באותם תנאים. ברם, כדי למלא את סקרנותם - אסור.

כל טוב ויישר כוח