שבועה או נדר בעת צרה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 15/02/23 13:01 כד בשבט התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב,

לפני כמה שבועות אני ואישתי היינו במשבר גדול בגלל מצב רפואי של בתי. אישתי ביקשה שאקח על עצמי משהו. אמרתי ''ציצית''. היא שאלה אם אני לוקח על עצמי 3 תפילות ביום ואמרתי ''כן''. האם זה נקרא שבועה מחייבת או שהייתי צריך לומר ''אני נשבע'' או נוסח כלשהו? והאם יש תוקף לשבועה או נדר של אדם בשעה שהוא במשבר ודעתו מבולבלת? תודה.

תשובה

שלום וברכה

ראשית, אני מקווה שבתכם יצאה מהמשבר הרפואי, ומוטב לה ולכם.

בד בבד עם העובדה שההתחייבות נאמרה (אם כי לא בלשון נדר) בעת משבר ובבלבול - מדובר בקבלה על עצמך בעת צרה, שזה למעשה הנדר המהותי ביותר והראשוני ביותר (ראה לדוגמה את נדרו של יעקב אבינו עם יציאתו לחרן (בתחילת פרשת ויצא)), והוא כמובן חמור יותר.

יש כאן אפוא שיקולים לצדדים שונים.

על כן, הדבר הטוב ביותר הוא דווקא כן לשמור את ההתחייבות שלך.

אם זה גדול על מידותיך - ללכת לעשות התרת נדרים, כאמור - בשל הנסיבות המיוחדות של ההתחייבות.

כל טוב