הברית

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 12/02/23 19:19 כא בשבט התשפג

שאלה

נגיד אף אחד לא ירצה לשמור על הברית את זה אמרת שהאל לא ירשה זאת והוא שומר הרבה יותר טוב על עם ישראל מאשר הם על עצמם איך בדיוק הוא מתערב להם בבחירה החופשית

תשובה

בס"ד

שלום רב,

גם הרמב"ם מברר שאלה חשובה זו.

התשובה של הרמב"ם שלכל יחיד ויחיד יש בחירה חופשית מלאה. אבל את המציאות הכוללת מנהל הקב"ה. ד' לא מתערב בבחירה החופשית של הפרטים, אבל את המציאות הכוללת של העם ד' כן מנהל לפי דרכו.

הניהול הזה נעשה בכלים של עונש ושכר = כאשר העם צריך תיקון ד' לעיתים מייסר אותנו כדי להחזיר אותנו בתשובה וכך הוא מכוון את דרכנו לפי השגחתו.