הלכות שלא רלוונטיות להיום

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/02/23 18:40 יח בשבט התשפג

שאלה

שלום הרב.

למה אנחנו ממשיכים לעשות מצוות שלא רלוונטיות להיום, כאשר אפשר להפסיק לקיים אותם ב"לחיצת כפתור" ולמה אנחנו בעצם מקשיבים לרבנים שחיו פעם שלא הבינו באותם הנושאים?

אני אתן דוגמא יחסית פשוטה- טלפון, הרי אסור חשמל משום מלכת בונה אבל אם הטלפון כבר דולק אין שום מצב של בנייה בשבת!

תגידו משום עונג שבת, אבל נגיד אני בצבא בשבת, וכל החברים החילונים הולכים לראות סרט ואין אווירת שבת בכל מקרה ללכת לראות איתם את הסרט עדיף מאשר לשבת בדיכאון בחדר או אפילו לשחק איתם בטלפון- אז עצם כך העונג שבת שלי הוא כן שימוש בחשמל! ובכל מקרה גם אם נגיד שזה מלכת בונה (שזה 100 החמרות שלא כתובות בתורה במקור אבל לא ניכנס לזה) מה עדיף חילול שבת או עונג שבת?

תשובה

שלום וברכה

שאלת הרלוונטיות של מצוות היא שאלה רחבה מאוד, ולא ניתן לדון בה באופן כללי, אלא למיין את הנושאים השונים וכדו׳.

ברם, דווקא הדוגמאות שהבאת הן דוגמאות מצוינות כדי להנכיח את העובדה שההסבר של ״רבנים שחיו פעם ולא הבינו״ לא רלוונטי.

החזון אי״ש, שראה בחשמל ״בונה״ התייחס לא רק לשאלת מכשיר לא מחובר, אלא מכשיר מחובר. הטלפון קודם היה מכשיר מעולה אבל חסר משמעות ברגע זה, ובשעה שאתה חייגת - בנית אותו כדבר פועל. אני מבקש להדגיש כי אינני טוען שפסקו של החזון אי״ש הוא היחידי האפשרי, אולם מה שאתה טוען - שהוא לא רלוונטי להיום - אינו הכרחי.

וזה נכון גם לגבי סרט.

ועדיף כמובן לעשות את שני הדברים כאחד - למצוא דרך לענג את השבת תוך הימנעות מחילול שבת. הרבה דברים יפים יכולים לצמוח מכך.

כל טוב ועונג שבת