תוקף בית דין פרטי

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 01/02/23 14:55 י בשבט התשפג

שאלה

שלום,

מהו תוקף פסקי דין של בתי דין פרטיים? ברמה הפרקטית... האם הם מחייבים? האם ניתן להסתמך עליהם?

לצורך העניין הוזמנתי לחתונה של חללה עם כהן - שבתי הדין הרבניים אסרו לאחר שבדקו את המקרה לעומק, ואחרי כן הזוג פנה לבית דין פרטי,

וקיבל מהם היתר להתחתן. האם מותר להגיע לחתונה?

תודה.

תשובה

שלום וברכהֿֿ

בתי דין פרטיים יונקים את סמכותם מהבאים להתדיין בפניהם.

הם פועלים מכוח חוק הבוררות - שעצם ההליכה אליה נעשית בהסכמה.

ולכן, אם שני הצדדים מסכימים ללכת לבית דין פרטי - יבורכו.

ואם אחד הצדדים לא מסכים - אין ברירה, אלא ללכת לבתי המשפט של המדינה.

זה ביחס לדיני ממונות.

ביחס לנישואין -

בתי הדין הפרטיים תלויים באמון של הציבור שנותן בהם.

אם הם לא זכו לאמון ציבורי - מה שהם פוסקים חסר משמעות.

אם הם זכו לאמון ציבורי, ורבים באים אליהם - זו שאלה מורכבת, כי רוב מוחלט של הציבור שעמדת ההלכה חשובה לו - נתן את הסמכות הבלעדית בתחומים האלה לרבנות הראשית ולבתי הדין הרבניים, והליכה לבתי דין פרטיים בתחום זה היא פגיעה בחשיבות הגדולה של מעמדם, ומבוא לאנרכיה מוחלטת.

לכן, צריך להתנגד להליכה לבתי דין פרטיים בנושאים אלה.

האם בגלל זה לא ללכת לחתונה ?ֿ

נראה לי שזו תהיה תגובה מוגזמת למה שהם עשו, ולכן באופן אישי אפשר ללכת, אבל בלי לשכוח שלמעשה מה שהם עשו הוא בעייתי מאוד.

כל טוב