יצר רע ועצלות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 23/01/23 17:10 א בשבט התשפג

שאלה

שלום רב,

רציתי לשאול האם עצלות זה יצר הרע ואיך מתמודדים איתה בתור סטודנט? אני רוצה להכיר את היצר הרע בהיבט של העצלות ולהבין איך הוא פועל? איך הוא עושה אותי סטודנט ועובד פחות טוב?

האם זה קורם לי להשאר באזור הנוחות? לא לתרגל? לא לעבוד בחריצות? לעגל פינות? להתעצל לחשוב לעומק? האם כל זה יצר הרע בהיבט של העצלות?

למשל אני לומד תוכנה ואני לפעמים מתעצל לתרגל את החומר ומספק בלקרוא אותו פסיבית ולא אקיטיבית וזה לא טוב כי ככה לא לומדים, האם זה יצר הרע?

לסיכום, איך מתמודדים על העצלות?

שאלה שניה,

איך אני יהפוך את היצר הרע לטוב? כמו שצדיקים עושים?

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על העיסוק בנושאי המידות.

איני בטוח שהבנתי את השאלה עד תום. אנסה לענות, ואם לא כיוונתי – אנא דייק אותי ואנסה מחדש.

עצלות בדרך כלל שייכת לחלק הפחות טוב שלנו. כשמדובר בצורך במנוחה, בהפסקה וכדו' – אין מדובר בעצלות, כי אם בפעולה חיובית, אולם כאשר מדובר על מצב בו יש לנו כוחות ואפשרויות, ואנחנו מתעצלים מלפעול – מדובר בכניעה לפיתוי ולאיבוד העשייה היצירתית שלנו.

והדבר אכן גורם לתוצאות שתיארת – וזה אכן שייך לעצלות, ומכאן לחלקים הפחות טובים של האישיות שלנו.

ההתמודדות שאני מכיר היא אחת ויחידה, לאור העיקרון הכתוב כאן הלקוח מהאתר של צהר לאתיקה:

https://www.tzohar.org.il/?p=1591 – אין פטנטים.

משעה שאדם מברר בשכלו עד כמה מדובר בתכונה בעייתית, שמבזבזת את זמנו ואת משאביו, ומתגבר בו הרצון שלא להיות עצלן – הוא קרוא לפעול באופן מעשי כדי להתגבר על כך, ולעשות את הדברים בצורה הטובה ביותר.

זו פעולתם של הצדיקים, ואף שאנו רחוקים מהם, אנו יכולים ללמוד מהם את הדרכים בהן הם הלכו.

כל טוב ובהצלחה