גניזת מבחנים בתנ"ך

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 12/01/23 12:54 יט בטבת התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני חוזר בתשובה, לומד בכיתה י"א בבית ספר ממלכתי.

בזמן האחרון התחלתי לשים לב, וגם שמעתי מחברים מסורתיים שלומדים בבתי ספר ממלכתיים אחרים שגם אצלם נעשה אותו הדבר - במבחנים בית ספריים בתנ"ך, לעיתים קרובות מצוטטים פסוקים מלאים בטופס הבחינה, ופעמים רבות מופיע בפסוקים האלה שם הוי"ה.

ברור שבהתחשב בהיות בתי הספר ממלכתיים ומרביתם הגדולה של התלמידים הלומדים בהם הם חילונים, הרוב הגדול אחרי שיקבלו את טופס הבחינה בחזרה מהמורה, יזרקו אותו לזבל ובוודאי לא ישימו בפחי גניזה.

מלכתחילה כמובן התלונות אינן לתלמידים שכנראה לא מכירים בכלל את האיסור, אלא למורים, להנהלת בית הספר, ואולי אפילו למשרד החינוך, שמאפשרים ועושים דברים כאלה.

רציתי לשאול לדעתו של הרב בנושא, ומה עלינו לעשות? לנסות לפנות להנהלת בית הספר? אולי לשלוח מכתב למשרד החינוך...?

אולי זה לגיטימי ואין סיבה להתייחס?

תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על הרגישות והאחריות.

כלל גדול הוא "לא עליך המלאכה לגמור ואי אתה בן חורין ליבטל ממנה" (משנה במסכת אבות).

לאמור: מה שאתה יכול לעשות - נסה לעשות, ומה שלא - לא עליך המלאכה לגמור.

על כן - את דף הבחינה שלך עצמך בוודאי שתגנוז כי שם ה' מופיע שם.

דבר עם המורה, ויידע אותו שיש אפשרות להעתיק מקורות שכתוב בה "יקוק" במקום שם הויה. אם הוא מוכן - שישתמש בהם.

וכן על זה הדרך.

מה שאתה יכול לכבוד שמיים תעשה, ומה שלא - לא.

כל טוב ויישר כוח גדול