קריאה בקסוטו

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 10/01/23 14:49 יז בטבת התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב.

יש לי בבית ספרי תנך עם פירוש קסוטו.

אני קוראת הרבה והפירוש עוזר לי להבין.

מס' אנשים אמרו לי שאסור להחזיק בבית ספרי קסוטו.

האם נכון הדבר?

בנוסף אני חוזרת בתשובה ב"ה בשנתיים האחרונות ויש 2 שאלות שמטרידות אותי.

יש את המשפט " צדיק ורע לו רשע וטוב לו"

למה כך הדבר? ההגיון אומר שהצדיקים צריכים לקבל שכר על הטוב שלהם והרשעים צריכים לקבל עונש.

אני מכירה המון כופרים שכביכול לא חסר להם מאומה והרבה צדיקים שיש להם ייסורים.

דבר נוסף, אומרים ששכל שאמונתו של אדם גדלה ככה גדלים הניסיונות? מה הכוונה ומדוע?

תודה רבה על המענה!

תשובה

שלום

א. ראיתי שהרב אבינר כתב על זה כך: "הספרים של הרב קסוטו על החומש שנושקים לביקורת המקרא (שאת זה אסור ללמוד), מה שאין כן הפירוש על התנ"ך שהוא רק מנהל הסדרה אך הפירוש נכתב על ידי פרופ' הרטום, והוא פירוש פשוט".

למעשה אני ממליץ ללמוד את התורה עם פירוש רש"י, ואת הנביאים והכתובים עם פירוש רש"י או פירוש מצודת דוד (יש תנ"ך שלם שבא עם הפירושים הללו. נקרא 'תנ"ך מיר').

ב. 'צדיק ורע לו, רשע וטוב לו' זה לא תיאור של המציאות הקבועה, אלא תיאור של מציאות שגם היא קורית לפעמים. זה אמנם נושא רחב שמאוד מומלץ להרחיב את הלימוד עליו.

בגדול ובקיצור, זה אומר שאי אפשר למדוד את רמת צדקותו (או רשעותו) של האדם לפי מצבו בעולם הזה, כי יש עוד הרבה חשבונות אחרים שקובעים כיצד ההנהגה האלוקית מתנהלת איתו.

החשבון האמיתי של שכר ועונש הוא לא בעולם הזה, אלא בעולם הבא, בגן עדן ובגהינם, ושם עיקר השכר (והעונש) של האדם.

ג. 'ניסיונות' זה מונח רחב, אבל בגדול הכיוון הוא שהעולם הזה הוא מקום העבודה והעמל, וכדברי חז"ל בפרקי אבות (נוגע גם לסעיף הקודם): "יפה שעה אחת בתשובה ומעשים טובים בעולם הזה, מכל חיי העולם הבא, ויפה שעה אחת של קורת רוח בעולם הבא, מכל חיי העולם הזה".

ממילא, ככל שאדם עולה במעלות יותר גבוהות, נתבע ממנו יותר.

זה לא אומר כמובן שיהיו לו יותר ייסורים, ובטח שלא אומר שהוא יחיה בצער גדול יותר חלילה. להיפך. הוא אמור להיות שמח יותר בעבודתו ובאתגרים שיש לו במילוי תפקידו.

ממליץ מאוד על לימוד אמונה בכלל וספר מסילת ישרים בפרט.

בהצלחה וכל טוב