שבע ברכות - ברכת בורא פרי הגפן

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 12/01/23 14:53 יט בטבת התשפג

שאלה

בעניין ברכת בורא פרי הגפן בתחילת שבע הברכות שבחופה

האם אין הפסק בכך שמפסיקים בדיבור עד שמזמינים את כולם לברך את כל הברכות ורק בסוף שותים מהכוס?

חשבתי שאולי עדיף לברך את ששת הברכות ורק בסוף החתן עצמו יברך בורא פרי הגפן ויכוון להוציא גם את הכלה ואז ישתו שניהם

מה דעת הרב?

תשובה

שלום וברכה

זו אכן בעיה גדולה, והיא מצטרפת בכל למצב שבו המברך הוא לא זה ששותה, כך שאפילו אם אין הפסק - הדברים לא מתנהלים לפי כללי הברכות.

ויש דרכים שונות שבהן מתמודדים עם שאלה זו.

אם תעקוב היטב, יש רבנים שנקראו לברך את בורא פרי הגפן ובכוונה מרעידים את הכוס ונשפך על ידם מעט יין, והם מלקקים אותו אחר הברכה;

ויש המבקשים מבני הזוג שלא לדבר בברכות;

ויש שאינם מקפידים על כך, ורואים בכל הדיבורים מתחת לחופה "עסוקים באותו עניין".

ההצעה שאתה מציע מנוגדת למה שנעשה תמיד בברכות על הכוס (כגון קידוש, הבדלה, ברכת הברית וכדו') שבהן מברכים קודם גפן כדברי בית הלל, ולא כהצעתך כדברי בית שמאי.

כל טוב ויישר כוח על תשומת הלב