לא תתורו אחרי לבבכם - שליטה במחשבות לפי התניא

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 02/01/23 08:50 ט בטבת התשפג

שאלה

שלום,

האם המשפט לא תתורו אחרי לבבכם משמעותו זה לא לתת לרגשות שלנו להכתיב לנו את החשיבה ולהשתלט על השכל?

האם המטרה זה להכתיב ולשלוט במחשבות שלנו באמצעות השכל על לב/מחשבות שלנו?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

העניין שאתה שואל עליו: היחס הנכון בין שכל ורגש, הוא עניין מורכב מאוד.

יש חשיבות רבה גם לרגש וגם לשכל. צריך לדעת איך להתנהל נכון עם הרגש ועם השכל בלי לוותר על אחד מהם.

רק אחרי שיודעים היטב להקשיב לרגשות (הדבר דורש לימוד רחב ועמוק) אפשר לומר את התשובה לשאלה שלך:

צריך לנהל את הרגשות (לא לשלוט ברגשות אלא לנהל אותם!!!) באמצעות השכל.

ברור לי שאם הנושא מעסיק אותך, לא תוכל להסתפק בתשובה זו שלי. עליך להשקיע זמן ומאמץ כדי ללמוד סוגיה מורכבת זו.

התשובה שרשמתי כאן היא תשובה שלמדתי ממורים וספרים.

אם אתה חפץ להכיר את דרכו של התניא בנושא - עליך ללמוד את ספר התניא. אני לא יכול לתמצת רעיונות גדולים ורחבים למספר משפטים קצרים.