אם אין מליץ יושר לאדם בבית דין של מעלה יוצא האדם זכאי - מהו המקור

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 30/12/22 11:50 ו בטבת התשפג

שאלה

כבוד הרב שלום רב,

אבי לימד אותי לפני שנים, שיש מקור האומר :

כשאדם מגיע לבית דין של מעלה אם כל המלאכים מקטרגים על אותו אדם ואין אפילו אחד שמצא לו קו זכות יוצא האדם זכאי

כלומר אם לא נמצא מלאך שיודע ללמד זכות או להיות סנגור של אותו אדם - אותו אדם יוצא זכאי

עכשיו אני לא מוצא מהו המקור של האמירה הזו? איפה נכתב ? או איפה נאמר? איפה מוזכר? או מהו הביטוי המקורי

אשמח מאוד אם תוכל לכוון אותי לביטוי האמיתי או למקורו

תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

דין זה הוא בסנהדרין (סנהדרין יז ע"א) שב"ד שכולם פסקו לחובה הרי זה פטור עד שיהיו מקצתם מחייבים ומקצתן מזכים. והשאלה היא האם לדמות בית דין של מעלה לבית דין של מטה, ואין לכך מקור מובהק, למרות שמוזכר מספר פעמים השוואה זו, אבל איננה הלכתית.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ