פרשת העוברים באסותא ועגינות

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 21/12/22 19:12 כז בכסלו התשפג

שאלה

ברצוני לשאול האם אישה עגונה שנים רבות יכולה להביא ילד לעולם מביצית שלה על ידי פונדקאית שתישא עבורה את ההריון,שהרי נקבע שהיולדת במיקרה של החלפת העוברים באסותא היא האמא ולא בעלת הביצית,ולכן אם אישה עגונה היא לא האמא של התינוקת הרי שתוכל להגשים את חלומה להפוך לאם אם תפנה עם בן זוגה להליך פונדקאות בחו"ל.האם הילד יוכרז כממזר למרות שהעגונה נחשבת כתורמת ביצית.

שאלה נוספת אם אפשר,על רקע פירסום המחדל באסותא האם ניתן לברר אבהות לעובר שנוצר מתהליך הפריית חוץ גופית מחשש שאירעה טעות,האם יש מניעה הלכתית לבירור.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

עדיין לא נקבעה הלכה פסוקה לעניין מי הבעלים האמיתי, בעלת הביצית או היולדת. גם בפרשת העוברים לא הזדקקו להכרעה כיוון שעד היום אין אנו יודעים מי בעל הביציות, השאלה האם לברר או לא, על כן במצב הנכחי שב לאל תעשה עדיף, אבל אין הכרעה למקרה כפי שאת מתאחרת. שאלה זו צריכה הכרעה של גדולי הדור (מועצת הרבנות הראשית ועוד גדולי ישראל).

חנוכה של אורה

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ