הרגשות לחץ

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 13/12/22 17:57 יט בכסלו התשפג

שאלה

שלום,

קודם כל תודה על העזרה.

כמה שאלות בקשר לברכה ולחץ באופן כללי:

1. אם במהלך הנחת התפילין לא בטוחים אם אמרתי לדוגמה את המילים "בצדק ובמשפט ובחסד וברחמים", האם להתחיל מאותו וארשתיך לי מההתחלה? או להתיר את הקשר על האצבע ולהתחיל מהארשתיך לי הראשון?

2. במידה ואמרתי את הברכה על התפילין ואני לא בטוח שה היה כהלכה, אין מניעה מלחזור על זה?

3. אותה שאלה על ברכת התורה.

4. הבנתי בתשובתך שאין צורך לעצור את הנשימה, בדומה למה שרב אחר אמר.

העניין הוא שיש עוד דברים, שנראה שעשיתי כדי להיות בטוח שהייתי בסדר בהנחת תפילין.

והדברים האלה הוסיפו לי ללחץ, בחזה.

כשלמדתי יותר והתעמקתי יותר ביהדות, בדיעבד, אני מבין שזה ככל הנראה היה יצר הרע. שרצה להמאיס עליי את התפילין. ודברים אחרים.

לדוגמה, כשהנחתי תפילין וארזתי אותם, אמרתי במחשבה או במילים לאלוקים שייתן לי סימן של לחץ אם הכל בסדר (לדוגמה אם התפילין ארוזות בסדר).

והיו עוד דברים בסגנון הזה.

ושוב, כעת אחרי שקראתי יותר, והנחת התפילין לא קשה כמו בפעם הראשונה, אני מבין שככל הנראה זה היה פשוט יצר הרע.

עשיתי זאת למרות שידעתי שזה לא חובה הלכתית.

היו גם פעמים שנראה לי שלא היה לי כוח להתפלל או להניח תפילין יותר בגלל הטקסים שלי, מאשר בגלל המאמץ של התפילה עצמה.

ושוב בדיעבד נדמה לי שזה היה יצר הרע מאחורי כל זה.

אין שום חיוב הלכתי שאני מכיר לעשות דבר כזה.

אז זה בסדר פשוט להפסיק עם זה ולהניח תפילין או להתפלל כמו שצריך (בלי הרגשות של לחץ בחזה כדי לוודא שמשהו בסדר או לא)?

אם אפשר לא לפי המחמירים.

תודה.

תשובה

שלום

1. מאותו אחד. לא מההתחלה

2. בספק לא חוזרים על ברכות. ספק ברכות להקל, ולא מזכירים שם ד' לשווא.

3. ברכת התורה היא מהתורה, ולכן בספק לגביה כן חוזר ומברך, אבל רק על ברכת 'אשר בחר בנו'. אם עדיין לא אמר את ברכת אהבת עולם (או 'אהבה רבה' לפי הנוסחים השונים) לפני קריאת שמע, יכול לכוון שם לצאת ידי חובת ברכת התורה, ואז לא צריך לחזור.

בכל אופן זה רק כשיש ספק ממשי, ולא שנולד בו איזה חשש כלשהו שאולי לא דקדק בדיוק בהגיית המילים או משהו מעין זה.

4. אתה ממש צודק. עבודת ה' צריכה להיות בשמחה ובנחת, וחלילה שהיא תגרום לחץ, עצבים ומצוקות. להניח תפילין ולהתפלל כפי מה שאתה יודע ובביטחון שאתה עובד את ה' ועושה דבר נפלא ועצום, והקב"ה שמח בך.

כל טוב