נסיעה בשבת לארוחת שישי

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 10/12/22 20:20 טז בכסלו התשפג

שאלה

שלום כבודו,

אני אשתי וילדיי גרים רחוק מחמותי. כמעט כל שבוע היא שואלת אם אנחנו מגיעים לארוחת שישי, ומתאכזבת אם לא הגענו. הם מפעילים לחץ שנגיע בכך שהם שואלים כל שבוע ומבטיחים שהילדים לא יסבלו מהשעה המאורחת, וכדומה. יצויין שהם שומרי שבת ונחשבים דתיים ואפילו אחד הבנים חרדי. שאלתי היא - האם כדי לכבדם אני חייב להגיע, כי מצווה זו גוברת של שמירת השבת? אם לא, מדוע הם יכולים שוב ושוב לבקש שנגיע ונחלל שבת? אני אמנם לא דתי אך משתדל לקיים מצוות ככל שרק אוכל - ותמיד רציתי לנסות לשמור שבת. תודה, גיא

תשובה

שלום

מצוות כיבוד הורים לא דוחה מצוות אחרות, ובטח לא את שמירת השבת (כמו שהדגישו חז"ל והביא רש"י על הפסוק: "אִישׁ אִמּוֹ וְאָבִיו תִּירָאוּ וְאֶת-שַׁבְּתֹתַי תִּשְׁמֹרוּ אֲנִי ד' אֱלֹהֵיכֶם", 'סמך שמירת שבת למורא אב לומר אע"פ שהזהרתיך על מורא אב אם יאמר לך חלל את השבת אל תשמע לו וכן בשאר כל המצות. אתה ואביך חייבים בכבודי לפיכך לא תשמע לו לבטל את דברי').

מצד שני, בוודאי שצריך להתאמץ מאוד מאוד איך לבקר אצל ההורים.

האם לא אפשרי למצוא פיתרון של שהות שם לכל השבת פעם בכמה זמן?

כל טוב