אלימות ברשות הרבים, בפרהסיא

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 25/11/22 07:26 א בכסלו התשפג

שאלה

שלום רב לכבוד הרב יובל שרלו,

השבוע, היה הרצח בחולון, במקרה של אלימות קשה במרחב הציבורי.

לעניות דעתי: 1. המצב מורכב ומסובך. 2. יש מצוות ההוכחה. אבל, אומרים חז"ל, לא פשוט בכלל להוכיח, לא כול אחד יכול לעשות זאת. 3. יש מצווה 'שמרת על נפשך'. 4. גם אמרו חז"ל, שתיקה זה הסכמה. 5. לכן, כמו שאמרתי, המצב מורכב ומסובך. 6. שאלה: איך להתנהג במצב של אלימות במרחב הציבורי? יש אולי ספרון, מדריך, איך להתנהג במצבים כאלה? אמורה להיות 'תורה' של התנהגות, כמו במצבי לחץ, מצבי חרום אחרים.

תודה רבה! חודש טוב!

תשובה

שלום וברכה

הנושא שאתה עוסק בו הוא אכן כבד משקל ביותר.

וסולם האלימות הפנימי מדאיג מאוד מאוד.

אתה צודק: לא חייבים להסתכן כדי להוכיח. צריך לשקול גם את היכולת, גם את התועלת, גם את החשיבות וכדו'.

שתיקה היא הסכמה כאשר אנחנו מסוגלים להתמודד עם הבעיה – ושותקים.

אך היא לא מהווה הסכמה כאשר אין לנו יכולת.

קשה לנסח הוראות מדויקות בנושא זה, שהלוא יש הרבה מרכיבים לכל מקרה, ואין אחד דומה למשנהו.

אולם ניתן לומר באופן כללי: אם יש משהו חמור – יש לנסות לתקנו, אולם לשקול קודם גם את הסיכוי וגם את הסיכון.

כל טוב, ושוב יישר כוח, ממרומי גילך המעורר התפעלות, על העיסוק בנושא זה