עמידה וישיבה בקידוש

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 18/11/22 09:33 כד בחשון התשפג

שאלה

שלום,

אני ממוצא אשכנזי. אבא שלי נוהג בקידוש של הלילה לעמוד חצי קידוש ואז לשבת, בבוקר לשבת ובהבדלה לשבת.

לפעמים בגלל אילוצים שונים אני מעדיף לעמוד כל הקידוש בלילה או לעמוד בקידוש ביום או לעמוד בהבדלה. האם זה בסדר? או שאני חייב לעשות כפי שכתבתי לפני? תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

ראוי לעשות כפי שהאבא עושה, לא רק מדין על תטוש תורת אמך, אלא בסעודה המקדש מוציא את השומעים, לצורך זה הם צריכים להיות מכונסים כאחד. הסיבה שאביך יושב בקדוש הוא מכיוון שלדעתו והרבה פוסקים כדי להתכנס ביחד אין לעמוד שזה לא קביעות אלא זמניות, ועל כן העדיפו חלק מהפוסקים לשבת, אמנם הוא עומד בחלק הראשון של ויכולו כיוון שזו עדות ולכן ראוי לעשות כמנהגו ולהתכנס אתו ביחד. אמנם בהבדלה שכולם יודעים שאף אחד לא מתיישב לאכול כעת יש שהקלו לעשות בעמידה. אבל שני הקידושים שהם מבוא לסעודה יש רבים שמזקיקים ישיבה ומכיוון שהמקדש בישיבה כך ראוי שגם השומעים יעשו. דין זה אפילו אם אתה מתארח אצל אחר יש להשתדל בקידושים לעשות כמו המקדש. ק"ו שבבית אביך שם יש גם דיון שלשמר מנהגי בית אבא.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ