לקיחה מקופת צדקה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/11/22 10:29 טו בחשון התשפג

שאלה

שלום לרב

בביתי יש קופת צדקה בה אנחנו נוהגים לשים מטבעות ולאחר שנאסף סכום נותנים אותו לצדקה כזו או אחרת.

אני משמש כגבאי בית הכנסת, ולאחרונה רכשתי משהו עבור בית הכנסת ואיבדתי את הקבלה ולכן אני לא אוכל לקבל החזר מבית הכנסת.האם אני לומר שאני מוותר על הסכום כהחזר מבית הכנסת ונותן אותו לצדקה? וליטול את הסכום הזה מקופת הצדקה שלי,?

לקבל את ההחזר מקופת הצדקה ושהסכום שהוצאתי יחשב לצדקה.

מקווה שהסברתי את עצמי נכון.

תודה לרב

איציק

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה החשובה הזו.

יש לחלק את התשובה לשני חלקים:

מבחינה אמיתית - הדבר מותר לך. אבדת את הקבלה, אבל אתה יודע בוודאות שקנית את הדברים, ועל כן אין מדובר בגזל אלא בכסף שמגיע לך.

ברם, ישנן הלכות הנוגעות ל״והייתם נקיים מה׳ ומישראל״:, לאמור: צריך להיות נקי לא רק מה׳ אלא גם מישראל.

ולכן, צריך למצוא דרך ציבורית, לפחות למסור הצהרה להנהלת בית הכנסת, ולומר כי קנית כך וכך, וכי אבדת את הקבלה, וכי אתה לוקח מקופת הצדקה (על אף שהיא לא שייכת לבית הכנסת), ואז אתה נקי גם מישראל.

כל טוב