חברא קדישא והסדרי קבורה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 30/10/22 06:19 ה בחשון התשפג

שאלה

שלום הרב!

קראתי שאסור לתת לחברא קדישא לעשות מה שהם רוצים:

1. שהם קוברים בתכריכים המעורבים בפשתן וזה לא טוב, אלא צריך תכריכים עשויים 100% פשתן.

2. שהם לא פותחים לפני הקבורה את התכריכים, וזה חיוני לנפטרים שפותחים להם את התכריכים.

האם זה נכון? הכוונה: לא לזלזול של חברא קדישא בנפטרים, אלא הצורך במאה אחוז פשתן ופתיחת התכריכים.

תודה

תשובה

שלום וברכה

איני חושב שנכון לפתוח באמירה ש"אסור לתת לחברא קדישא" וכדו'. בחלק מהמקומות מדובר באנשים צדיקים של ממש, שמקדישים מנפשם ומרוחם כדי להביא לקבורה בצורה המכבדת ביותר, וצריך להיזהר בכבודם.

א. לגבי תכריכים מעורבים: זוהי סוגיה בגמרא האם מצוות בטלות לעתיד לבוא וכדו', אך נפסק להלכה (לפי נימוקי הרמב"ם) כי כיוון שמת פטור מן המצוות - מותר לקוברו בתכריכי כלאיים, ואין חובה של 100% פשתן.

ב. נהוג לפתוח את החגורה של התכריכים, ובהלוויות רבות שהייתי בהן הדבר נעשה.

כל טוב