חזרה על פסוק באמצע השמע

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 28/10/22 08:42 ג בחשון התשפג

שאלה

שלום,

בעבר שאלתי אותך את זה, אבל ענית תשובות כלליות מדי, ונוצר מצב שלא ברור מה לעשות.

1. מה אם קראתי מילה לא נכון בפסוק? לדוגמה בניכם בניקוד אחר ("בנכם במקום "בניכם", משהו כזה)?

כל טעות מצריכה לחזור לקרוא מאותו הפסוק?

2. אמרת שינוי משמעות בהודעה הבאה. מה נחשב לטעות שמשנה את המשמעות?

אם במקום "למען ירבו ימיכם וימי בניכם", מישהו קרא "למען ירבו ימיכם וימי בנותכם", סתם דוגמה, זה נחשב למשנה את המשמעות?

3. במקום "בני ישראל" מישהו קרא "עם ישראל", זה נחשב לשינוי משמעות?

הכלל של משהו, שמשנה את המשמעות, הוא לא ברור. יש בו הרבה תחומים אפורים.

4. לא יכול להיווצר מצב של חטא של נשיאת שם השם לשווא?

אם יש ספק אם הטעות שינתה את המשמעות או לא, וחוזרים לקרוא פסוק שוב עם שם השם, זה יכול להיות נשיאת שם השם לשווא, בפרט אם ספק אם הטעות שינתה את המשמעות, לא?

5. עכשיו חשבתי על עוד דוגמה מני רבות מה אם במקום ו"יאמר י-ק-... אל משה לאמר", קוראים "ויאמר אלוקים אל משה לאמר" - זה נחשב לשינוי משמעות שמצריכה קריאה מחדש?

6. מה אם במקום לקרוא אלוקים כמו שצריך, קוראים פשוטו כמשמעו "אלוקים" (עם האות ק'), זה מצריך לקרוא שוב עם האות ה"א?

7. דוגמה אולי קשה מהקודמות- מה אם במקום "ויאמר אדושם אל משה לאמר" -קוראים: "ויאמר אדושם למשה לאמר", דבר כזה מצריך קריאה מחדש של הפסוק? או שיכול להיות מצב שחזרה על הפסוק תהיה עבירה אל אל תשא את שם השם לשווא?

8. כאמור המילה בנכם (bnehem) מול בניכם (bneihem).

9. מה אם יש מחשבות לא טובות, לעתים של חילול הקודש, במהלך חלק מקריאת השמע?

תודה.

תשובה

שלום

1. רק אם זה שינה משמעות (למשל אם קראת את ה-י' בחיריק במקום בשווא)

2. בוודאי שזה שינוי משמעות

3. כן. וזו מילה אחרת בכלל

4. אם קוראים פסוק שלם אין שום בעיה של שם ד' לשווא. מותר לקרוא פסוק שלם גם לא בתפילה. זה כמו בלימוד תורה

5. כן, כי כל שם של הקב"ה הוא משמעות אחרת, וזו גם מילה אחרת בכלל.

6. כן, כי עם ק' זה לא שם ד' אלא רק סוג של כינוי

7. צריך לחזור כי זו מילה אחרת, וכמו שכתבתי חזרה על פסוק שלם היא לא נשיאת שם ד' לשווא.

8. עם זה עם שווא ורק לא הדגיש את ה-י' זה לא שינוי משמעות

9. להשתדל שלא יהיו (כדאי מאוד לומר עם העיניים בתוך הסידור. זה עוזר למניעת מחשבות אחרות).

כל טוב