תמחור דירה ומזוזות

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 26/10/22 11:33 א בחשון התשפג

שאלה

בוקר טוב, ברשותך כמה שאלות:

1. קיבלתי בירושה דירה צנועה אותה אני מעוניין למכור. אני לא מבין במחירים, לכן פניתי לשמאי שיעריך את מחירה. הוא העריך מחיר של בערך 750,000 שקל. חבר שלי, שגר בקרבת מקום, קנה בעצמו ושיפץ בית שם (זו שכונת ילדותי, אני כבר לא גר שם) ומעורה מאד במתרחש, העריך את הדירה (ואפילו התעניין בעצמו) במחיר של סביבות 1,000,000 שקל.

האם מותר לי לפרסם את הדירה במחיר הגבוה יותר, למרות שדו"ח שמאי (שלדעתי טועה קצת) מעריך אותה בהרבה פחות?

2. זוהי דירה ישנה מאד ויכול להיות שמי שיקנה אותה יבחר להרוס אותה ולבנות מחדש. האם עלי לשאול את הקונה?/להוציא משם את המזוזות לפני כן?

3. שאלה אחרונה: מודה ששאלתי בשבוע שעבר כבר רב אחר, אבל לא בטוח שהסברתי את מצבי: אני נמצא בדירה שכורה אותה אני מתכוון לעזוב ברגע שאמצא אחרת ואין שם מזוזות. ממש מחפש בקדחתנות ורוב חפציי לא פרוקים שם. מבחינתי זה לא בית, הוא זמני ולא מסודר. האם עלי לרכוש מזוזות לכל חמשת הפתחים שיש שם ביודעי שאולי עוד יומיים אעזוב?

תודה רבה ושבוע טוב!

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

א. אתה יכול לדרוש כל סכום, אם ישלמו לך, אין לדירות ערך כספי מדוייק ואין בהן הונאה.

ב. אם הוא קונה - הוא אחראי על הכל.

ג. צריך להניח מזוזה בכל פתח, בארץ יש בארץ גמחי"ם למזוזות לתקופה קצרה.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ