ממזר מתרומת זרע

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 18/10/22 15:13 כג בתשרי התשפג

שאלה

שלום רב!

יש לי 3 שאלות:

שאלה ראשונה האִם ממזרוּת יכולה לחוּל על צאצא של אשת איש יהודיה שמסכימה עם בעלה היהודי (כתוצאה מפגם שיש בבעל ללדת), להביא ילדים לעולם על ידי הזרעה מלאכותית מזרע שאינו של בעלה אלא של מאן דהוא לא ידוע, יהודי, בין רווק בין נשוי?

שאלה שניה צעיר וצעירה מחליטים לחיות ביחד ללא נישואין. הוא אינו יכול להוליד. מחליטים שניהם על הזרעה מלאכותית באמצעות זרע של אדם זר. נולדים להם ילדים. האם הילדים ממזרים? אם הילדים לא ממזרים היות ובני הזוג אינם נשואים, אבל מחליטים לאחר זמן מה למסד את זוגיותם ולהינשא. האם הילדים שלא היו ממזרים כשהזוג לא היה נשוי, יהפכו לממזרים עקב נישואיהם המאוחרים? או שזוהי פירצה לעקיפת חוק/דין הממזרוּת?

שאלה שלישית צעירה המתעברת בהזרעה מלאכותית מזרעו של אחיה, האם הולד ממזר?

אבקש תשובה מנומקת לשלוש שאלותיי אלה.

בתודה מראש!

תשובה

בס"ד

שלום רב,

הנושא מורכב, הדעות חלוקות והשיקולים מגוונים. להלן שני קישורים למאמרים שנכתבו בנדון, מהם תלמד שיש תשובות שונות לשאלה הראשונה והאחרונה שאתה שואל, גם הנימוקים שונים.

אפשר לומר בהכללה גסה שהתשובה לשאלה הראשונה והשלישית: ילד שנולד לאשת איש מתרומת זרע של יהודי אחר, לפי דעות רבות הוא נחשב ממזר. לכן במקרים כאלה מקבלים תרומת זרע של גבר גוי, זה פותר עוד בעיות שעלולות להתעורר. גם אם רווקה תלד מתרומת זרע של אחיה (מאוד מסוכן מבחינה גנטית) הבן כנראה יחשב ממזר לפי אותם שיקולים.

לשאלתך השנייה: אם האישה לא נשואה לגבר, היא אינה אשת איש וילדיה מהפריה מלאכותית אינם ממזרים. ילדים לא הופכים להיות ממזרים, אחרי שבני הזוג יתחתנו.

קישורים למאמרים:

https://www.toraland.org.il/%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8%D7%99%D7%9D/%D7%98%D7%9B%D7%A0%D7%95%D7%9C%D7%95%D7%92%D7%99%D7%94-%D7%95%D7%A8%D7%A4%D7%95%D7%90%D7%94/%D7%A8%D7%A4%D7%95%D7%90%D7%94-%D7%95%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%94/%D7%9E%D7%9E%D7%96%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%98%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%9C%D7%99-%D7%A4%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%95%D7%AA/

https://www.tzohar.org.il/?p=511