התרת נדרים ליתומה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 18/10/22 11:47 כג בתשרי התשפג

שאלה

שלום רב!

איתא בגמרא מסכת נדרים (סו/ב - סז/א):

נַעֲרָה הַמְאוֹרָסָה אָבִיהָ וּבַעְלָהּ (ארוסה) מְפִירִין נְדָרֶיהָ. הֵפֵר הָאָב וְלֹא הֵפֵר הַבַּעַל (הארוס), הֵפֵר הַבַּעַל וְלֹא הֵפֵר הָאָב - אֵינוֹ מוּפָר. וְאֵין צָרִיךְ לוֹמַר שֶׁקִּיֵּים אֶחָד מֵהֶן (את ההפרה).

נמצאנו למדים ממשנה זו שבגמרא שהאב והארוס יחד מפירין את נדריה של הנערה המאורסה.

שאלותי הן: א. כיצד נערך טקס ההפרה? ב.והאם גם כיום נהוג לעשות כן ברבנות? כלומר להדריך בעניין זה את בני הזוג? ג. ואם הנערה המאורסה יתומה מאב כיצד יעשו? האם יש תחליף לאב במקרה כזה ויכול דודה או אחיה להחליף את האב?

וכן כידוע אין אָסור מותר, ולפיכך אינו יכול להתיר רק לעניין תפילה (שלא לעניין זה) כנזכר במסכת ברכות, האם לא מן הראוי שקודם האב והארוס יבצעו בהם אנשים כשרים התרת נדרים על מנת שיהיו מותרים וראויים להתיר לנערה המאורסה את נדריה?

בתודה מראש!

תשובה

בס"ד

שלום רב,

בשאלתך אינך מבחין בין שתי פעולות שונות: הפרת נדרים והתרת נדרים.

הפרת נדרים - האב מפר נדר לבתו כאשר היא בין גיל 12 לגיל 12 וחצי לא לפני ולא אחרי.

הבעל מפר לאשתו בכל גיל.

רק במקרה (נדיר) שהנערה מאורסת כלומר היא בשייכות גם לאביה וגם לבעלה, צריכים שניהם להפר יחד. כיום אין מי שמתקדשת בגיל 12 וחצי לכן זה לא ריאלי.

להפרת נדר על ידי האבא או הבעל יש שני תנאים:

1. רק נדרי 'עינוי נפש'

2. ההפרה היא רק 'ביום שומעו'

לכן לא מקובל כיום לפעול כך.

התרת נדרים - נעשית בפני חכם, כך פותרים היום מקרים של נדרים. פונים לרב והוא מצרף אליו עוד שניים שמתירים את הנדר.