מקור ספר הזהר

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 18/10/22 13:48 כג בתשרי התשפג

שאלה

לאחרונה שמעתי דיעות מסויימות הטוענות כי ספר הזהר לא נכתב על ידי רבי שמעון בר יוחאי אלה על ידי רבי משה בר-לאון אשר חי בתקופה הרבה יותר מאוחרת.

אני לא יודע מה לחשוב לכן החלטתי ללכת על ההגיון שלי. ההיגיון שלי אומר את הדברים הבאים:

אם ספר הזהר אכן נכתב על ידי רבי שמעון בר יוחאי, ואז נעלם לדורות, ואז נמצא שוב - אז בדומה למגילות ים המלח, זהו ממצא ארכיאולוגי עתיק יומין חשוב ביותר ומקומו במוזיאון. ואם הוא במוזיאון, באיזה מוזיאון הוא? אם המקור לא נמצא איך אני יודע שספר הזהר אכן נכתב על ידי רבי שמעון בר יוחאי?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

שאלה זו כבר נחקרה מכל צדדיה על ידי גדולי ישראל ורבניו וכן על ידי גדולי החוקרים, ונכתבו על כך מאמרים וספרים, והנטיה היא שהוא נכתב על ידי רשב"י כפי שמקובל, אלא שיש מספר הערות ותוספות על ידי דורות מאוחרים יותר, אבל בבסיס הדבר הוא מדברי רשב"י.

לגבי שאלת המקור, כידוע אין אף ספר שיש לו מקור אלא מסורות ומסירה מדור לדור.

חורף בריא

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ