קללה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 18/10/22 03:57 כג בתשרי התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי בבקשה לשאול האם להגיד למישהו שאיחל לי משהו רע שהשם יענישו וינקום בו על מה שאמר האם זה נחשב לקלל מישהו?

מאוד נזהרתי מלקלל ולאחל משהו רע אז שקלתי מילים ואמרתי שבורא עולם יענישו על מה שאמר אבל אחר כך לא הייתי בטוחה אם קיללתי או לא ולא היתה לי מטרה מלכתחילה לקלל אבל כן רציתי להראות לו שהוא יקבל מה שמגיע לו על שדיבר אלי ככה. אני לא בטוחה אם מה שאמרתי זה קללה או לא.

אני גם אמרתי לו שאסור לאחל דברים רעים לכן מה שאמר יקבל בחזרה כפליים כעונש כל מעשהו.

האם משהו מזה נחשב לקללה?

ועוד דבר, העמקתי קצת בנושא וקראתי את זה: "החומרא המלאה של איסור קללה נאמרה דווקא כאשר אדם מקלל בשמו של הקב"ה. כלומר, עיקר האיסור נאמר כאשר אדם אומר: "יקולל פלוני בשם ה'". "

האם מה שאמרתי נחשב לקילול בשם ה'?

אפשר לעוד דוגמאות למה הכוונה באיסור קללה בשם ה' ?

להגיד למישהו ה' ינקום/יעניש אותך על מה שעשית וכדומה האם זה קללה בשם ה'?

או- שקללה חייבת להכיל משהו מפורש יותר כמו

"ה' ינקום דמך" "ה' יעשה לך כך וכך" ?

וחלק ב של השאלה…

כאשר מישהו מאחל לפלוני משהו רע האם לפלוני יש היתר לאחל לו בחזרה?

או כאשר מישהו עושה לאדם או לקבוצה מעשה רע אפשר לקללו ולאחל לו שיקרה לו משהו רע בגלל שהוא עשה מעשה רע?

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

ראשית, אני מאחל ומקווה שתמשיכי בדרכך, להיות אוהבת שלום ורודפת שלום, ומנסה להימנע מלהגיד דברים רעים על בני אדם.

לשאלה שלך יש שני רבדים: הרובד האחד הוא פגיעה בשמו של הקב"ה. כפי שכתבת ובצדק על מה שלמדת, הקללה הזו אינה פגיעה בשמו של הקב"ה ולא נאמרה בשם שמיים מורש. לכן, זו אינה קללה בשם שמיים.

רובד שני הוא ההיבט שבין אדם לחברו. חז"ל הדריכו להימנע מלמסור את דינו של אדם לשמיים, אבל מותר לך לומר לאדם כי את מאחלת לו שהוא יקבל בחזרה כפליים את מה שהוא עשה לך. אבל, כאמור בפתיחה, עדיף שלא אלא לומר פשוט "ישלם ה' לך כגמולך".

כל טוב ורדיפת שלום