מה זאת אומרת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 09/10/22 17:03 יד בתשרי התשפג

שאלה

מה זאת אומרת אלוהים לא יתן איפה הבחירה החופשית פה?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אכן שאלה מתבקשת.

בעניין זה דן הרמב"ם (בהלכות תשובה) מפני שיש קביעות בתורה שצופות מה יקרה בעתיד אצל עמים (לא אצל אנשים פרטיים).

הדוגמה המפורסמת ביותר בברית בין הבתרים. שם נאמר לאברהם " ידע תדע כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם ועבדום וענו אתם ארבע מאות שנה. וגם את הגוי אשר יעבדו דן אנכי.."

שואל הרמב"ם: איך אפשר לקבוע מראש שהמצרים ישעבדו את עם ישראל ולומר שהם גם יענשו על כך? היכן הבחירה החופשית?

התשובה שלו (בתמצית) שיש קביעות אודות העתיד ההיסטורי שלא מאפשרות בחירה חופשית לעמים שלמים, אבל זה לא מונע את הבחירה החופשית של יחידים פרטיים.

כך גם כאן: לכל יהודי כפרט יש בחירה חופשית להסתלק מהעם והאמונה היהודית. אבל העם כולו לעולם לא יסתלק מכך.