איך לסלוח לחברים שפגעו בי?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 03/10/22 13:10 ח בתשרי התשפג

שאלה

מישהו פגע מי מאוד השנה, גם לו לקח זמן לסלוח לי כשלחתי לו מכתב אישי, אבל סלח בסוף. אני מתביישת לכתוב איך אותו בן אדם פגע בי, כי הוא וחברה מאוד טובה שלי פגעו בי ביחד באותה הפגיעה השנה.

הוא כתב לי הודעה, איזה 2-3 שורות של סליחה וזה. אבל לא הרגשתי שזה רציני, ואני באמת לא יודעת איך אני אסלח לו ולחברה שלי. אני אדם שסולח יחסית מהר, אבל במקרה הזה באמת קשה לי, כי פגעו בי יומיומית. לחברה עוד אני יכולה איכשהו לסלוח כי גם אני פגעת בה ויש לנו קשר טוב למרות הפגיעה. אבל הוא לא תורם לי שום דבר ורק פגע בי. שבוע לפני ראש השנה שמעתי שהוא פירסם עליי איזה משהו וזה נורא עיצבן אותי.

האם זה כזה נורא שאני לא אסלח לו עכשיו לכבוד יום כיפורים?

איך סולחים לו ולחברה שלי?

ומה אם אני לא אסלח, זה לא שהוא ימות ותדרוס אותו משאית (חס וחלילה), אם מישהו לא יסלח לי ואני לא אסלח לו זה יהיה כזה נורא?

זה קצת צבוע שפתאום נזכרים להתנצל על מה שעשינו, אבל בתכלס נמשיך לעשות את אותם הטעויות גם בשנה הבאה. איך בכלל שומרים על המטרות והרגלים הטובים שסיגלנו לעצמינו לשנה הזאת?

איך חוזרים בתשובה?

אם הוא סלח לי אני גם חייבת לסלוח לו?

הוא אמר שהוא רוצה לדבר איתי אבל אני רק מסננת את ההודעות שלו, ממש לא באלי לספר לו איך הוא הנהג אליי דוחה השנה, כי גם יש לי תחושה שהוא יכחיש או שיגיד שזה רק במחשבות שלי והוא לא עשה את מה שעשה.. מה לעשות?

תשובה

היי, שלום לך.

תיארת בשאלה תחושות לא קלות. קשוח להיפגע כל יום מחדש, ועוד מחברים קרובים.. ומובן לגמרי שנתעצבן על מישהו שפירסם עלינו משהו. אני כאן להזכיר לך שזה בסדר לפעמים לא להיות בקשר עם מישהו שפוגע בנו ולא תורם לנו שום דבר. ושמחה לשמוע שעם חברה שלך את בקשר טוב למרות הפגיעה, אנחנו רוצים להרגיש טוב ונוח עם אנשים שאנחנו איתם בקשר.

דרוש לנו בחיים אומץ כדי לקום ולעשות שינויים. כמו לנתק קשר מאדם רעיל, לבקש סליחה, או בכלל לבקש בקשת סליחה והתנצלות מאדם שפגע. למרות הקושי שכרוך באומץ הזה, בסופו של דבר מגיעים להבנה שאנחנו לא שלמים, שקורה שפוגעים, ושאפשר לסדר אי הבנות. זה אמנם דורש לפעמים גם לפתוח פצעים מחדש, אבל זה לרוב מסתדר בסוף, ואנחנו מצליחים לסגור את אותם פצעים שוב, בצורה נקייה, שלמה וסטרילית יותר. (יותר שווה, לא?)

אתייחס רגע לנקודה חשובה- הסליחה לקראת יום כיפור. בגדול, חשוב לזכור שיום כיפור הוא לא איזה תאריך סופי בו צריך להחליט בצורה אוטומטית- אוקי, מחלתי לכולם. אפשר לסלוח, אפשר עוד לא לסלוח לגמרי, זה נתון לשיקולינו ותלוי במצב. חוץ מזה, בעולם שלנו סליחה היא לא איזה מטלה או חובה ששני הצדדים צריכים לבצע. מה שאת מחליטה לא מחייב שיהיה זהה להחלטה של האדם השני. יכול להיות שהוא יסלח, ואת לא. ויכול להיות להפך. (מבחינה הלכתית אני לא יודעת או מוסמכת לומר לך במדויק ולכן מציעה לך לברר עם אבא, רב שאת או המשפחה שלך בקשר איתו, או אפילו קו הלכתי שנותן מענה).

באופן כללי, כדי שנוכל לענות על שאלות כמו: אני חייבת לסלוח? איך חוזרים בתשובה? איך לסלוח בכלל? כדאי לחשוב- מה אני רוצה? האם כאשר אסלח לחבר שפגע בי, אחזור להיות איתו בקשר, או פשוט נסלח ונסיים בטוב? האם פשוט נסלח למישהו שפגע בנו, נשחרר את זה גם בלי לדבר איתו? האם אני רוצה לשמור את הפגיעה הזו קרוב אלי כי זה היה מוגזם וקשה לי לחשוב על לסלוח? וגם, לקחת בחשבון השפעות של מה שנרצה לעשות. למשל, לשמור פגיעה קרוב אלינו לאורך זמן, צורכת ממנו כוח נפשי לפעמים יותר מהכוח הנפשי שהיה לנו בזמן הפגיעה עצמה.

נשים לב שיש הבדל בין מצב בו אני מגיעה להחלטה שאני סולחת, ואני באמת סולחת בלב, לבין מצב בו אני כאילו סולחת אבל שומרת טינה בלב, או למצב אחר בו אני סולחת אבל לא באמת שוכחת. תהליך של סליחה הוא מורכב, ואנחנו בני אדם, לא רובוטים. הרגשות שלנו בהחלט לא תמיד חד משמעיים ויהיו פעמים שבאמת יהיה לנו קשה להחליט מה לעשות. נזכור שזה הגיוני ובסדר.

אז מה נוכל לעשות? ממש עבורך חשבתי על כמה רעיונות שתוכלי לשקול ולבחון.

לשמור על מטרות שסיגלנו למשך השנה

נוכל להפוך מטרות להרגל. לשמור עליהן חזק, לחשוב עליהן בכול הכוח, כל יום. נוכל לעשות זאת על ידי יצירת תתי מטרות לטווח ארוך. ליצור לי רשימה, שכל חודש אני מחליטה לעשות משהו שקשור למטרה הכללית, הגדולה יותר שהצבתי לעצמי בתחילת שנה. זה שומר לנו את המטרה על אש נמוכה, מאשר לקחת משהו גדול, ולשכוח ממנו לאט לאט כי נגמר הכוח. עם הרשימה אנחנו גם מרוויחות גיוון, וגם מטרה שנשמרת לאורך זמן.

שיקולים- לסלוח או לא?

נוכל לעשות לנו טבלה, או תרשים, או כל דבר שיעזור לנו לרכז את השיקולים שלי בנוגע לבחירה שלי (לסלוח/לא לסלוח?). אם נלך על טבלה, נוכל לכתוב בצד כל מיני דברים שמשפיעים לנו על הבחירה. כמו: מה סיבה לבחירה- למה? מה אקבל בכל אחת מהאופציות? מה זה דורש ממני? האם זה שווה לי? אני מוכנה לעשות מאמצים בשביל זה? אחר כך נוכל להסתכל ולבדוק מה עדיף, באיזה בחירה אקבל יותר וממה אתרם יותר.

רוצה לסלוח, מה הלאה

אם החלטנו ללכת על האופציה של לסלוח- נוכל ליזום שיחה עם החבר שפגע. בשיחה נסביר מה קרה, ואיך אני מרגישה בעקבות זאת. כדאי להזכיר לו לפני, שהמטרה של השיחה היא לנסות לסדר את המצב ולהגיע ל"סולחה" ולא כדי לריב או לפגוע יותר.. לדעתי זו השתדלות שמאפשרת לראות צדדים נוספים שאולי עד עכשיו לא התייחסנו אליהם. אם יש לנו הרגשה שהאדם השני יכחיש או משהו כזה. קודם כל- לא בטוח. אנחנו לא נביאים, ואם לא מנסים לא יודעים. דבר שני- נדע שמהצד שלנו לפחות עשינו מה שיכולנו וראינו לנכון, כל השאר לא בשליטתנו. נזכור שזה כבר לא בעיה שלנו, ואולי עדיף לשחרר את האדם הזה מהחיים שלנו.

לסיכום, הרחבנו קצת על נושא הסליחה, על התהליך ומה שקשור אליה. הצענו דרכי פעולה להתמודדות עם שמירת מטרות לאורך זמן, ולבחירה שלנו האם לסלוח (או שלא?). זה לפעמים לא יהיה קל, אבל לא מאוד נורא.

אני מזמינה אותך בחום לחזור אלינו דרך תשובה חדשה באתר. מצרפת לך כאן קישור ישיר: https://www.makshivim.org.il/ask-away.

אנחנו זמינים גם בשיחת טלפון: כוכבית 8298, וגם בווצאפ במספר: 052-468-3927.

אל תהססי לשלוח הודעה, להתקשר, או לשמור אותנו באנשי קשר :)

נשמח לדבר איתך, אנחנו כאן ממש בשביל זה. נוכל להרחיב את הנושא יחד, תוכלי לספר לנו איך פגעו בך, או סתם לעדכן מה העניינים.

שנזכה לשנה מלאה בבשורות טובות,

כתיבה וחתימה טובה.

הילה

מוקד חברים מקשיבים