פירוש

חדשות כיפה הרב דוד לוי 12/05/24 13:06 ד באייר התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב

אפשר הסבר על מסכת אבות פרק ד משנה ד

רשום שם "כל המחלל שם שמיים בסתר נפרעין ממנו בגלוי" הפירוש שאם הוא תלמיד חכם ועשה עבירה בסתר שאם היה עושה בגלוי יכול להיות מזה חילול השם אז הקב"ה מעניש אותו בגלוי כדי שלא יתחלל שם שמיים על ידו. אבל זה טיפה הפוך כי אם יראו שתלמיד חכם סובל אז זה יכול לעורר סוג של חילול שמיים שכביכול למה הוא לומד.

ועוד רציתי לשאול פירוש על תהילים פרק ד פסוק ט על הפסוק בְּשָׁל֣וֹם יַחְדָּו֮ אֶשְׁכְּבָ֪ה וְאִ֫ישָׁ֥ן כִּֽי־אַתָּ֣ה יְהוָ֣ה לְבָדָ֑ד לָ֝בֶ֗טַח תּוֹשִׁיבֵֽנִי׃ אתה יכול בבקשה לנסות להסביר לי למה רש"י מתכוון בפירושו על הפסוק

תשובה

שלום וברכה,

1. הכוונה לתלמיד חכם שבאמת אינו הגון והוא גורם לחילול השם במעשיו. העם בטוח שהוא צדיק כאשר באמת אינו כזה, לכן נפרעים ממנו בגלוי שלא ילכו אחריו כצדיק.

2. אני שוכב בשלום, בנחת וסומך על ה' שמגן עליו. בדומה למה שנהוג היום לומר אין לנו על מי לסמוך אלא על אבינו שבשמים.

כך גם רש"י כותב ש'אינו ירא מכל צר ואויב' ו'אינו צריך חיילים =גייסות שישמרו עליו.

בהצלחה

דוד לוי