תרומת אברים

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 08/04/02 17:09 כו בניסן התשסב

שאלה

האמת הייתי די בשוק מהתשובה שקראתי כאן https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=1598

ורציתי לדעת את דעת כבוד הרב בעניין (בתור פסיקה אישית) האם מותר / אסור / מצווה לתרום אברים ? אם כן איזה ? והאם אין כאן פגיעה בכוד המת ?

תשובה

ב"ה ל' ניסן תשס"ב

שלום רב!

יש להבדיל בין אברים שניתן להוציא מאדם חי והוא יכול להמשיך לחיות כמו כליה או תרומת דם שבודאי מותר ואפילו יש כאן מצוה גדולה. אברים שמוציאים ממת אחרי מותו כמו קרנית או עור מותר ואין כאן בעיה של ניוול המת כיון שזה כבודו שמשתמשים באבריו על מנת לאפשר חיים טובים יותר לבני אדם החיים.
הבעיה היא באברים שמוציאים מאדם חי לפני מותו הסופי, כמו לב או כבד, וכאן קיים איסור חמור להוציא אברים אלו לפני מותו הסופי של האדם כיון שבכך אנו הורגים אותו, ולכן יש לודא שהוא כבר מת לגמרי לפני שעושים זאת. קיימת דרך לעשות זאת ולשם כך קבעה הרבנות שיש לודא מותו של האדם על ידי בדיקת גזע המוח, ורק בצורה הזאת ניתן להוציא את אבריו.
יש לודא שבתי החולים עושים זאת, ואז ניתן לתרום את אבריו של המת לטובת הצלת אדם חי.

למעשה יש פוסקים שכיום חוששים שלא מבצעים זאת כראוי ולכן אוסרים את הדבר ויש מקילים בענין.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת