תפילה לבנות

חדשות כיפה הרב שי פירון 03/01/02 14:55 יט בטבת התשסב

שאלה

שמעתי הרבה דעות כבר על כמה תפילות ביום נשים חייבות, חלק אומרים אחת שהיא או שחרית או מנחה חלק בכלל שרק מספיק שהיא תגיד ברכה אחת ביום וכו וכו, אני מתפללת תפילה או שתיים ביום אבל בדר"כ שחרית ומנחה אבל הייתי רוצה לדעת את ההלכה לגבי זה.

בתודה- מיה

תשובה

ב"ה

מיה,

ברכת ה' עלייך.

בעניין חיוב נשים בתפילה רבו הדעות ואשתדל לסכם לך אותן בקצרה:

א. מחלוקת אם תפילה מהתורה או מדרבנן. לדעת הרמב"ם עיקר תפילה מדרבנן ומה שנפסק על ידי חכמים הוא רק זמני התפילה ונוסח התפילה. ועל פי זה נהגו שהבת מסתפקת בבקשה שנוספו לה שבח לפנינ ולאחריה. ואינן חייבות אפילו בתפילת י"ח.

לדעת הרמב"ן חובת התפילה מדרבנן. והם חייבו גם את הנשים בתפילת שחרית ומנחה כאנשים הואיל והתפילה היא בקשת רחמים ולכן אין סיבה להבחין בין גברים לנשים.

ב. המשנה ברורה סיים את סיכום הדעות באומרו: "וכן עיקר, כי דעת רוב הפוסקים...על כן יש להזהיר לנשים שיתפללו תפילת שמונה עשרה".

ג. ומכאן, שעיקר הדין הוא שתתפלל הבת שתי תפילות שחרית ומנחה.

אומנם, למנהג הספרדים אין הדין כן.ויש מי שהעמיד דין הנשים על פסק הרמב"ם ויש מי שפסק שיש לנשים להתפלל שלש תפילות.

אבל העיקר נראה לי כדעה המחייבת שתי תפילות ביום. ולואי ותזכי לקבל על עצמך (בלנ"ד!) גם את תפילת ערבית.

בברכה.

שי