תפילה במטוס - הביננו

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 10/03/02 06:28 כו באדר התשסב

שאלה

שלום לכבוד הרב.

אני אצטרך עוד מעט לטוס לחו"ל בשעה שתכריח אותי להתפלל במטוס, דבר שתמיד מציק לי מראש.

בטיסתי הקודמת, מעבר לבעיה של תפילה בנוכחות נשים לא צנועות, הרשיתי לעצמי להתפלל את כל התפילה בישיבה.

האם פעלתי נכון ואיך לנהוג מהיום והלאה ?

תודה מראש.

תשובה

בס"ד

תתפלל בעמידה, ומנסיון זה אפשרי.

אם קשה בגלל סיבות מיוחדות - אפשר לקצר כמו שכתוב בסידור בתפילת הביננו.

אם התפילה בעמידה מחייבת אותך לעמוד מול נשים לא צנועות - תתפלל בישיבה.

---
תפילת "הביננו"
בשעת הדחק, כגון שהוא בדרך ומפחד שיפסיקוהו בתפילת העמידה, יתפלל תפילה קצרה: יתחיל "אד' שפתי תפתח" ויאמר אבות, גבורות וקדושת השם, ובמקום האמצעיות ברכה אחת "הביננו":
הֲבִינֵנוּ ה' אֱלֹהֵינוּ לָדַעַת דּרָכֶיךָ, וּמוֹל אֶת לבָבֵנוּ ליִרְאָתֶךָ, ותִסְלַח לָנוּ לִהְיוֹת גּאוּלִים, ורַחֲקֵנוּ מִמַּכְאוֹב, ודַשְׁנֵנוּ בִּנְאוֹת אַרְצֶךָ, וּנְפוּצוֹתֵינוּ מֵאַרְבַּע תּקַבֵּץ, והַתּוֹעִים עַל דַּעְתּךָ יִשָּׁפֵטוּ, ועַל הָרְשָׁעִים תָּנִיף יָדֶךָ, ויִשְׂמחוּ צַדִּיקִים בּבִנְיַן עִירֶךָ וּבְתִקּוּן הֵיכָלֶךָ, וּבִצְמִיחַת קֶרֶן לדָוִד עַבְדֶּךָ וּבַעֲרִיכַת נֵר לבֶן יִשַּׁי משִׁיחֶךָ. טֶרֶם נִקְרָא אַתָּה תַעֲנֶה. בָּרוּךְ אַתָּה ה' שׁוֹמֵעַ תּפִלָּה.
ויסיים בשלש ברכות אחרונות, עבודה, מודים ושים שלום.

אין מתפללים תפילה קצרה זו, לא במוצאי שבת ובמוצאי יום טוב, מפני "הבדלה" שבחונן הדעת ולא בימות הגשמים, מפני שצריך לשאול גשמים בברכת השנים.

אם אחר כך עברה שעת הדחק, אינו חוזר להתפלל תפילה שלמה )שו"ע קי א(.