תנ''ך

חדשות כיפה הרב שמואל זעפרני 31/07/02 20:54 כב באב התשסב

שאלה

ב"ה

רציתי לשאול את כבוד הרב, האם למכירה של יעקב את הבכורה לעשיו היה תוקף הלכתי?

ואם לדוג' ראובן הבכור ימכור בכורתו לשמעון, האם שמעון ינחל פי שניים בנחלה?

תשובה

שלום יריב,
שאלה יפה שאלת.
ראה בפירושו של אוה"ח הקדוש על הפסוק "ויאמר יעקב מכרה כיום את בכורתך לי"(בראשית כה,לא)ששואל מדוע אמר לו "כיום",לכאורה מילה זו מיותרת.
ומשיב שבמכירה זו ישנם פרטים רבים שינם במציאות רק לאחר מותו של יצחק,דהיינו דברים שלא באו לעולם,והכלל הוא שאין אדם מקנה דבר שלא בא לעולם.לפיכך אמר "כיום" כדי שהמכירה תתקים ותצא לפועל.
ומכאן לשאלתך השניה,אם המכירה תתבצע בדרך הנ"ל כפי שהסביר אוה"ח הקדוש,כי אז ינחל שמעון פי שניים בנחלה.

בברכה וכל טוב,

שמואל זעפרני