תחנון

חדשות כיפה הרב שי פירון 17/01/02 13:15 ד בשבט התשסב

שאלה

ישנם קהילות שאינם אומרים תחנון במנחה וכמו-כן

בשחרית לא אומרים "תפילה לדוד" "ובית-יעקב"

מהיכן המנהג הזה ומדוע הוא קיים.

תשובה

ב"ה

ישראל,

נעם ה' עליך!

1. גם בשחרית וגם במנחה המנהג הנכון הוא ליפול בתחנון, וכלל אלה המבטלים תחמנון באופן קבוע מתפילת מנחה אינני יודע על מה סומכים. שהרי כל עיניינה של נפילת אפיים נועד כדי להסדיר בתפילה בשלמות צורותיה שהרי אצל משה מצינו: "ואשב בהר" ואח"כ "ואנוכי עמדתי בהר" ואח"כ "ואתנפל לפני ה'". ומכאן שהתפילה מתחילה בישיבה - עד תפילת יח', ולאחריה יש עמידה ולבסוף יש עניין "ואתנפל" - נפילת אפיים. ומכאן שתפילה שאין בה תחנון איננה שלמה.

2יחד עם זאת אין אומרים נפילת אפיים בלילה כמבואר בסימן קלא' ג'. לעומת זאת בבין השמשות יש מחלוקת אף שמלשון המשנה ברורה משמע שמותר. ובעל כף החיים אמר שניתן לומר יג' מידות בבין השמשות. אך יתכן שאלה שלא אומרים תחנון במנחה, הוא משום שמנהגם להתפלל מנחה קטנה ואז פעמים ויש חשש לזמנים ולכן לא אומרים תחנון ומזה צמח היתר כללי שלא לאמר תחנון במנחה.

3. בעניין הפיוטים והקטעים השונים בתחנון - הכל לפי המנהג. ועיין בנתיב בינה להרב יעקובסון.

בברכה,

שי