תוכן התפילה

חדשות כיפה הרב שי פירון 30/12/01 14:50 טו בטבת התשסב

שאלה

ב"ה

שלום

שלחתי לך מכתב ובו שאלתי על התפילה

ענית לי תשובה אך לא לשאלה הזו התכוונתי,

בזמן האחרון דיברו איתנו על הקטע שהקב"ה שומע אותך מכל דרך אם כן למה כ"כ חשוב להתפלל מסידור? (מה שלדעתי פחות הגיוני)

והאם אני יכולה להתפלל לקב"ה תילה משל עצמי, לא מהסידור?

תשובה

ב"ה

הדר,

שלומות!

לעניות דעתי, אם תעייני שוב בתשובה תראי שהשבתי לשאלתך. במילים אחרות, כוונתי היא שאכן ה' שומע תפילתו של האדם בכל מקום בו היא נאמרת. ואכן, לו יצוייר שמי מאיתנו לא יוכל להתפלל מסידור מתוך הנחה שהוא לא יודע את התפילה בעל פה. לו יצוייר שאדם זה יעמוד וישפוך שיח לפני ה' מתוך כוונה פנימית עצומה, היתכן שה' לא יקבל את תפילתו.
התפילה באה באופן מסודר משתי סיבות:
האחת - לסייע לנו לפתוח את מעיינות הנפש. התפילה המנוסחת היא הבסיס שממנו יכול כל אחד לפרוח ולפרוץ. מחשבתו תוכל מעתה לשוטט בעולמות עליונים ורעיונותיו ילוו אותו בכל מהלך שיחתו על ה'. אלא - שלא תמיד יש לנו את הכוח לנהל שיח עמוק שכזה. בימים אלה מסייעת לנו התפילה המנוסחת. יש והיא תגרום להתעוררות מחודשת ויש ונצטרך להסתפק בקריאת התפילה המנוסחת.

השניה - התפילה המנוסחת גורמת לכך שתהיה תפילה בעלת משמעות ציבורית. יתכן והמתפלל ישקע בתוך עצמו מתוך כך ישכח לבקש על הכלל, ישכח לבקש על זולתו. ישכח להתחנן על העם והארץ, על התורה ועל המלכות.
דווקא בשל הערבות ההדדית, דווקא בשל היותנו מאמינים לדת שעיניינה הוא גם ציבורי, כללי ולא רק פרטי, דווקא בשל כך - עלינו להתפלל בתפילה המנוסחת, זו המביאה את צרכי הרבים, את הערבות לכלל לידי ביטוי.

לכן, אף שה' שומע כל תפילת בני עמו, יש ערך עצום לתפילה המנוסחת. אני מודע לכך שהתפילה "הקבועה" מפריעה לחרות האישית ולחופש המחשבה אולם רבים יתרונותיה על חסרונותיה. תוכלי להוסיף את תפילותייך האישיות ב"שמע קולנו" ואז תזכי לחבר בין כל המגמות כולן.
לא בכדי חז"ל הנחו כל אחד מאיתנו שיחדש בתפילתו ולא יהפכה לתפילת קבע. כוונתם היתה שבכל יום יתן האדם ביטוי אישי, רלוונטי לתפילתו. האין זו דוגמא לתפילה אישית?

בברכה,

שי