שעון שבת למדיח כלים

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 03/08/02 21:24 כה באב התשסב

שאלה

א. האם מותר להשתמש במדיח כלים המופעל ע"י שעון שבת?

ב. מה הדין בעניין זה לגבי הפעלת רדיו או טלויזיה?

תשובה

א. מי שמדיח הכלים משמש עבורו רק לשטיפת הכלים ולא לאחסנתם - עבורו המדיח הוא מוקצה בשבת, ואסור להניח בו כלים בשבת, גם אם המדיח מנותק מהחשמל.

אסור להכניס כלים למדיח בערב שבת, ולהניח למדיח להמשיך את פעולת ההדחה בשבת. כמו כן אסור להפעילו באמצעות שעון-שבת בשבת. גם אם המדיח מופעל במקום שאין בו איסור של השמעת קול, עדיין יש לגזור עליו גזירת "שמא יתקן" (ויסות המכונה באמצעות כפתורים חשמליים). גזירת "שמא יתקן" כלולה היא בגזירת "שמא יטה" אשר לו חששו חז"ל בקריאה לאור נר, ושאר גזירות "שמא יתקן", ואין זו אפוא גזירה חדשה מדעתנו.

בשעת הדחק ובדיעבד, כגון במוסדות ציבור (בתי חולים, בתי מלון וכיו"ב), שצריכים לכלים רבים ויש חשש שמא יחממו מים בשבת - עדיף להשתמש בשעון שבת להפעלת מדיח הכלים, כדי שלא יבואו חלילה לידי איסור חמור יותר.

ב. ברדיו ובטלויזיה יש מקום עוד יותר לחשוש ל"שמא יתקן", כיון שדבר מצוי הוא לוַסֵּת מכשירים אלו, לכַוֵּן את עוצמת הקול, לעבור מגל לגל וכדו'. על כן אסור להפעילם באמצעות שעון-שבת בשבת. יתר על כן: כאשר התכניות משודרות ע"י יהודים, יש בכך הנאה ממעשה שבת, דבר האסור לכל הדעות.