שמירה על שם משפחה קודם

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 30/08/03 16:40 ב באלול התשסג

שאלה

כבוד הרב שלום

האם ישנה בעיה לשמור על שם נעורים לאחר הנישואין בנוסף לשם המשפחה החדש?!

תשובה

בס"ד

שלום וברכה.

מנהג ישראל מדורי דורות גם בארץ וגם בחו"ל גם אצל יהודים וגם אצל נכרים לא לקחת את שם המשפחה הקודם איתנו.

בדור האחרון יש כאלה שמנסים לקחת לנישואים את שני שמות. אם תשימי לב תראי שבדרך כלל הדוגמא של האנשים הללו בבנין בית, היא כל כך לא חיובית שלא כדאי לאמץ את הגישה שלהם לחיי נישואין.

לכן ההמלצה שלנו היא לא לקחת את שם המשפחה הקודם לחיי הנישואים. כך גם החוק בישראל וזה לא לחינם.

זה דומה להמלצה שלנו לכל זוג צעיר [לא] לגור בבית ההורים. אפילו אם זה יותר זול ויותר נוח וההורים נורא רוצים לעזור ומפנים חלק מהדירה לצורך כך.

ולמה זה כך?

זה לא ענין הלכתי. זה ענין חברתי, רוחני, רעיוני.
צריך לחוש ולהרגיש כי השתנה כאן משהו משמעותי. זה לא המשך החיים הקודמים.

יש כאן משהו חדש!!
[עכשיו בונים כאן בית מיוחד לאיש ולאשה, משפחה מיוחדת, עם שם משפחה משלהם].

גם על הבעל נאמר ["על כן יעזוב איש את אביו ואת אמו ודבק באשתו והיו לבשר אחד".]

שימי לב למילה ["לעזוב"]. יש כאן קטע של עזיבה!!

אף אחד לא מאבד את זהותו כשהוא מתחתן, המשפחה היא חלק מהזהות של האשה, ווהיא לא מאבדת את זהותה כשהיא מחליפה את שם המשפחה.

אין כאן שום איבוד של זהות, אלא פשוט האשה הגיעה לשלב שבו היא צריכה לעלות קומה. לבנות את חייה עם בעלה.

כמובן שאנחנו לא טורקים דלת, ממשיכים לבקר אצל ההורים, אבל שם המשפחה החדש משמעותו: עכשיו אנחנו מתרכזים במשפחה המיוחדת שלנו.

בכך אנחנו משדרים שהשותפות שאנחנו יוצרים במשפחה החדשה היא מחוייבות של כל אחד לבן הזוג, ורק לבן הזוג. ולעולם לא נעשה דברים שההורים רוצים אבל בן הזוג מתנגד.

בהצלחה!