"שלום" לחבר שנוסע בשבת?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 13/09/03 15:30 טז באלול התשסג

שאלה

שלום לכבוד הרב שליט"א,

בשבת האחרונה נתקל מבטי במכר טוב שלי ,שאינו שומר תורה ומצוות, הוא היה רכוב על קטנוע.

לא ניגשתי לדבר איתו(הפריע לי לדבר עם מישהו שמחלל שבת מולי.).והסתפקתי בהנפת יד לאות אמירת שלום.

אני חושש שהוא נפגע מתגובתי.

האם היה עלי לגשת אליו ולדבר איתו,למרות שהמנוע פועל? האם גם במקרה הזה דרך ארץ קדמה לתורה?

תשובה

בס"ד

אני לא חושב שהוא מצפה ממך להתיחסות שוות נפש. סוף סוף זה אמור לשרוף לך את הלב. גם הנפת היד לשלום היתה מעל ומעבר.והיא רק כדי שנוכל באמת לחיות ביחד.

כדאי שנבהיר כאן שאנחנו לא משחקים באותם כללים שמשחק הציבור החילוני. סיסמת החיים של החילונים היא ["חיה ותן לחיות". ]

אלה לא הכללים שלנו. אנחנו חושבים ש[המחלל שבת הוא קודח חור בתחתית הספינה שכולנו חיים עליה].

** נכון שצריך למנוע קדיחת חורים בספינת החיים שלנו. אבל נכון גם להבין שלא כל חור מטביע את הספינה לפעמים זה סתם גורם חוסר נוחות.. ובכל מקרה לא צריך לפתוח במלחמה עם זה שקודח חור כי אולי...

** הוא לא ממש מבין שהוא הולך להטביע את הספינה של כולנו. הוא חושב שהוא קודח חור רק בתאו.

** גם אנחנו קודחים חורים לא פחות גדולים מאותו אחד שאנחנו רוצים לצעוק עליו.

** עצם הצעקה עליו היא היא קדיחת חורים.

** ברוב הפעמים די להראות לו את הספינה ואת הים הסוער והוא מבין הכל הכל מאליו. לא צריך להסביר לו שקדיחת חורים זה מסוכן לכולנו.

{** ** ** }

והעיקר זכור. יש צדיקים מיוחדים שלקחו על עצמם משימה יותר קשה...
הם מסתובבים בספינה וסותמים את החורים שאחרים קדחו.
יש כאלה שקוראים להם פריארים.
יש חכמים שאומרים עד שאתם סותמים חורים של אחרים. אנחנו מונעים פתיחת חורים חדשים.
אבל המציאות המענינית מלמדת שכשאר ה"קודחים" רואים את ה"מתקנים" קורה להם משהו והם בעצמם הופכים ל,,,,"מתקנים".

בהצלחה