שלא עשאני אשה.

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 16/06/02 08:49 ו בתמוז התשסב

שאלה

לכבוד הרב שלום, לעניין ברכת השחר "שלא עשאני אשה", רציתי לשאול:

מדוע מתקני ברכה זו נסחו אותה בצורה כזו שמשתמע ממנה לאנשים וציבורים שונים מה שאינה? מדוע שלא יתכנסו הרבנים גדולי הדור של זמננו וישנו את נוסח הברכה כך שלא תעורר פרובוקציות.

תשובה

ב"ה י' מנחם-אב תשס"ב

לאהד שלום רב!

חכמים שנסחו את נוסח הברכה "שלא עשני אשה" בודאי שהיו רגישים למעמדה וכבודה של האשה, אלא שראו את הזכות שנפלה בחלקו של הגבר בנושא מצוות רבות שהוא חייב בהן יותר מן האשה כדבר שיש לברך עליו ולהודות לה'. נכון שבתקופתנו מעמד האשה השתפר ברוך ה', ונשים לומדות ומעורות יותר בנעשה בחברה יותר מדורות קודמים ויש לברך על כך. חכמים בודאי שלא מתנגדים לכך, אם הדבר נעשה מתוך שמירה על גדרי הצניעות על פי ההלכה. ולכן לא ברור לי אם יש מקום לשנות את הנוסח בגלל חוסר ההבנה של הציבור הכללי שלא התעמק במחשבתם של חכמים.
כשתקום סנהדרין ב"ה יהיה ניתן לעלות נושא זה לדיון מחודש. הרב קוק באגרת צ' כותב שהסנהרין שתקום תדון בפסיקת ההלכה ותתחשב גם בשיקולים ערכיים ומוסריים שמתחדשים במהלך התקופות, ואולי זה יהיה אחד מן הנושאים שידונו בהם, אבל בינתיים אנו דבקים בנוסח זה שתוקן על ידי חכמים בודאי מתוך מחשבה עמוקה, שיפה לדורות.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת