שיעורו של נר חנוכה

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 03/08/02 21:57 כה באב התשסב

שאלה

מהו הזמן שנר חנוכה צריך לדלוק? ומה יעשה מי שאין לו נר שידלק מספיק זמן?

תשובה

א. נר חנוכה צריך שידלק לפחות חצי שעה מעת הדלקתו. באשר לזמן ההדלקה - יש המדליקים משקיעת החמה ויש כרבע שעה אח"כ, אחרי בין השמשות. הנוהגים להדליק בשקיעה יקפידו להניח די שמן או נר מספיק גדול כדי שידלק עד חצי שעה מצאת הכוכבים (ס"ה: כמעט שעה).

ב. בהדלקה שלפני שבת יש צורך שידלק הנר זמן רב יותר, שכן מדליקים את הנר לפני כניסת השבת (על כל פנים לא לפני פלג המנחה), וזו הרי חלה כ20- דקות (ויש מקומות, כגון בירושלים, כ40- דקות) לפני השקיעה. נמצא שעל הנר לדלוק כשעה וחצי. מי שלא מצא נרות או שמן בשיעור כזה, ידליק לפחות את הנר החדש שהוסיף בלילה זה בשיעור הנדרש. אם לא מצא - ידליק בלא ברכה.

ג. שיעורי זמן אלה צריכים שיהיו בנר כבר בשעת ההדלקה, שכן "הדלקה עושה מצוה". לכן, אם הדליק במקום שמצויות רוחות, וכבה הנר - ידליק שוב במקום אחר. ההדלקה החדשה תֵיעשה ללא ברכה.

ד. כשאין די שמן בנר, ורוצה להוסיף שמן – יכבה את הנר וידליקנו שוב. גם זאת ללא ברכה.

ה. אכסנאי שיש לו חדר לעצמו ומדליקים עליו בביתו - לדעת מרן: ידליק בחדרו ללא ברכה. למנהג אשכנז: יכוון שלא לצאת ידי חובתו בהדלקה שמדליקים בביתו, ויקפיד להדליק קודם ההדלקה בביתו, ואז כשמדליק - יברך.