שימוש במדיח כלים בשבת

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 24/03/02 13:20 יא בניסן התשסב

שאלה

בס"ד

האם מותר להשתמש במדיח כלים בשבת?

אם כן איזה פעולות מיוחדות צריך לעשות לשם כך?

בתודה מראש.

תשובה

הדבר נתון במחלוקת פוסקים, יש הסוברים שבכל מקרה יש לאסור את השימוש במדיח גם כאשר משתמשים בשעון שבת, בשל העובדה שהמכשיר מרעיש כמו ביום חול או בלשון ההלכה "עובדין דחול", ולכן יש שאוסרים זאת. אמנם יש פוסקים שמקילים בשני תנאים מרכזיים: האחד- שהסבון יוכנס למכונה לפני שבת. שניים- (וזהו המרכזי והמשמעותי) ששסתום הבטיחות שמונע פתיחת דלת המכונה בעודה עובדת, ינוטרל.
וזאת מהטעם הפשוט שאם הוא איננו מנוטרל כאשר סוגרים את דלת המדיח גורמים שהוא יתחיל לעבוד בעוד שעה או יותר,וזה נקרא "גרפ הדלקה" שאסור בשבת, אבל אם השסתום מנוטרל הפעלת המכשיר תלויה רק בשעון השבת שכוון לפני כניסת השבת ולכן זהו תנאי חיוני להפעלת המכשיר.
לסיכום מי שרוצה להשתמש במדיח יש לו על מי שיסמוך ובלבד שיעשה כן בהגבלות הנ"ל.
בברכה,
הרב דוד סתיו.