שיבוט

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 05/05/02 05:33 כג באייר התשסב

שאלה

שלום לכבוד הרב!

האם מותר מבחינה הלכתית ליצור בני אדם משובטים כדי להשתמש באבריהם לצורך השתלה בגוף אחר?

(שאלה זו היא לצורך עבודת חקר אז בבקשה שהרב יפרט בתשובתו)

תודה מראש -חרות, אביטל והדס-

תשובה

ב"ה ג' מנחם- אב תשס"ב

להדס שלום!

נושא זה של השיבוט הגנטי עלה לאחרונה על שולחנם של פוסקי ההלכה, על פי הידוע לי נכתבו מספר מאמרים בתחום זה, שעיקרם בתחום העיוני ואין בהם עדיין פסיקת הלכה נחרצת בנושא מורכב זה. ניתן לעיין בקובץ תחומין חלק א' וחלק י"ח.

הדינוים מתמקדים בעיקר בענין יצירת אדם חדש מכח השיבוט בניגוד לאדם המגיע לעולם בצורה טבעית מזכר ונקבה, ואם ייוצר אדם כזה מה יהיה מעמדו.

השאלה שלכן נוגעת להגדרתו של אותו אדם שיגיע לעולם בעקבות שיבוט גנטי, אם הוא אדם לכל דבר לא יהיה ניתן להשתמש באבריו לשם השתלה ככל אדם אחר, ואם דינו יהיה שונה אולי תיתכן אפשרות כזו.

הרב שפרן במאמרו בתחומין י"ח עמ' 157 מגיע למסקנה שכיון שאדם זה יהיה ילוד אשה הוא אדם, למרות שדרך ההפריה היא דרך השיבוט, גם אם תכונות מסוימות שקיימות באנשים רגילים לא יהיו קיימות בו. לפי זה נראה שלא יהיה היתר להשתמש בו למטרות השתלה.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת