שבת

חדשות כיפה הרב שי פירון 31/01/02 11:57 יח בשבט התשסב

שאלה

למה אסור לשחק כדור רגל בשבת

תשובה

ב"ה,

ברכת ה' עליך!

את התשובה יש לחלק לשתי בחינות שונות לחלוטין.
ראשית, חז"ל ביארו בתלמוד הירושלמי: "לא חרבה טור שמעון (שם של מקום) אלא מפני ששחקו בה כדור בשבת".
מדוע? מה כל כך חמור?
אלא שבכך הן הראו שהם לא מבינים בכלל את מטרתה של השבת, את הרעיון שיש בה, את המטרות שלה - להתמלא ברוחניות, בעונג פנימי הממלא את האדם ומוליכו אל מקומות של אור וטוהר. שבת זה לא רק היום השביעי בשבוע. שבת זה גם רעיון משמעותי, פנימי, שאם נתרחק ממנו נחטא למטרה.
ברמה ההלכתית נפסק להלכה בשו"ע: אסור לשחק בשבת ויום טוב בכדור". נראה שטעם האיסור היא בשל העובדה שהכדור הוא מוקצה. הרמ"א כתב: "ויש מתירין ונהגו להקל". אומנם בשו"ת שאלי ציון רצה לאסור כיון שיש לחשוש שיצטרך לנפח את הכדור ואז עלול לטעות בשבת. יש שאסרו לשחק על מגרש שיש בו חול שמא יבוא לידי השווית הגומות איסור זה קשור באב המלאכה: "חורש".
ניתן למצוא פתרונות לכל הבעיות שהעליתי: נשחק במגרש מרוצף עם כדור שאין מנפחים וכו'. יופי. אבל לא פתרנו את הבעיה הראשונה. זה לא מתאים לשבת. כך לא מציינים יום קדוש1

לכן, לענ"ד אין לשחק בכדור בשבת. ילדים קטנים שלא מבינים את ערך השבת - אפשר להקל להם אבל מהרגע שמגיעים לגיל חינוך ראוי למונעם. וככל שיקדימו להנחיל את אוירת השבת הראויה, כך ייקל להבהיר את ערך השבת בגיל ההתבגרות.

שבת שלום,

שי