שבועה או הצהרה?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 22/09/03 12:54 כה באלול התשסג

שאלה

שלום וברכה.

לפני כשבועיים הייתה לאחי השבעה...עם כניסתו לצנחנים(במזל טוב..)

כמובן שבתור בחור דתי שומר מצוות...אחי "הצהיר" את נאמנותו לצבא במקום להכריז"אני נשבע" כשאר הפלוגה...

רציתי לדעת מהו ההבדל המהותי שבין "שבועה" ל"הצהרה" שמאפשר להשתמש בהצהרה-כנגד האיסור ההלכתי בקשר לשימוש בשבועה.

תודה מראש.

דפנה.

תשובה

בס"ד

ההבדל הוא פשוט מאוד, שכשאדם נשבע משמעות דבריו (גם אם אין הוא מציין אותה במפורש) היא להישבע בשם ה', ואנחנו משתדלים ככל האפשר לא להישבע בשם ה'.

שבועה משמעותה: כשם שה' קיים לעולם ולעולמי עולמים, כך דברי קיימים ונכונים! ממילא אין זה פשוט להישבע, כי אם חלילה דברינו לא יתממשו באופן מדוייק ומושלם, יש בכך פגיעה בכבוד ה'.

לכן עדיף להסתפק בהצהרה, שתוכנה הוא הכרזה ברורה שאנחנו נאמנים לחלוטין לעם ישראל ולארץ ישראל, אבל בלי לערב להכרזה זו את שם ה'.

בהצלחה

*********

באופן כללי יש שימוש לא מבוקר במילים העבריות בחברה החילונית - הם לא יודעים את כוחם של המילים וכדאי לקרוא על כך דווקא מאדם חילוני. פרופסור לקבלה!!
https://www.kipa.co.il/magazine/show.asp?id=2243