שאלת מטר בתפילה

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 16/07/02 09:54 ז באב התשסב

שאלה

מה יעשה אדם ששכח לאמר "ותן טל ומטר.." בברכת השנים?

תשובה

שכח לומר ונזכר לאחר שחתם את ברכת השנים ("ברוך... מברך השנים"), אבל טרם התחיל את ברכת "תקע בשופר גדול", באנו למחלוקת ראשונים: לדעת הראבי"ה בשלב זה עדיין הוא נחשב כעומד בברכת השנים, יאמר "ותן טל ומטר לברכה" וימשיך "תקע בשופר"; ואילו לדעת רבנו יונה הוא נחשב כעומד כבר בברכת קבוץ גלויות, ולכן יוכל לתקן את עצמו ולהוסיף שאלת גשמים רק בברכת שומע תפילה.

אחרונים נחלקו כמי לפסוק את ההלכה: הבן-איש-חי, כף-החיים והנודע-ביהודה פסקו כראבי"ה, ואילו בעל משנה-ברורה פסק כרבנו יונה. על כן, למעשה, החושש לפסק המשנ"ב יאמר "ותן טל ומטר לברכה" במקום שנזכר (בין ברכת השנים לברכת קבוץ גלויות) ויחזור וישאל זאת בברכת שומע תפילה.

מי ששכח ולא נזכר אלא לאחר שכבר סיים את ברכת שומע תפילה, וכבר התחיל לומר "רצה" - יתחיל שוב ברכת השנים, אך זאת בתנאי שעדיין לא אמר "יהיו לרצון אמרי פי" שבסוף התפילה (הכוונה ל"יהיו לרצון" שאחרי "אלוקי נצור לשוני", ולא לזה הנאמר לפניו). אם כבר אמר "יהיו לרצון" - חוזר לראש תפילת העמידה.