רש"י פרשת בלק

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 16/08/02 18:25 ח באלול התשסב

שאלה

הרב שלום!מצטער שאני שואל שאלות כאלה אך הדבר חשוב לי,ושוב אם תענה אשמח מאוד.רש"י על פרשת בלק:

1."ויזבח בלק בקר וצאן"(במדבר,כב,מ)

רש"י-"בקר וצאן-דבר מועט בקר אחד וצאן אחד בלבד"(עכ"ל).רש"י מפרש בפ' וישלח על"ויהי לי שור וחמור"שעל הרבה שוורים אומרים שור.וראה להלן כאשר בלק בונה מזבחות ומקריב עליהם פרים ואילים אומר הפסוק:"פר ואיל".וקשה על רש"י.

2."ונאום הגבר שתום העין"(במדבר,כד,ג)

רש"י-"ולא אמר שתום העיניים למדנו שסומא באחת מעיניו היה"(עכ"ל)

א)בכמה מקומות בתנ"ך נמצא ביטוי "עין" פירוש חוש הראייה היינו 2 עיניים.

ב)בפסוק ב באותו הפרק(כד)כתוב"וישא בלעם את עיניו" אז היה רואה בשתי עיניו?!

תשובה

ב"ה מוצאי שבת פרשת נח תשס"ג

שבוע טוב!

1. בקר וצאן הם סוגי בהמות, ולכן מסתבר שלקח אחד מכל מין,ועוד שבלק מסתבר שכיון שלא הקריב מרצון אלא בעל כרחו כיוון שרצה שבלעם יפגע בישראל, בודאי שהסתפק בכמות מינימלית. ליעקב היו שוורים וחמורים רבים,וכיון שיעקב בודאי לא הוציא דבר שקר מפיו, בדבריו "ויהי לי שור וחמור" בודאי התכוון לשוורים רבים וחמורים רבים, גם הפסוק השני על בלק מתכוון להראות שעשה זאת בעל כרחו בצמצום.

2. בלעם רכב על אתון ולא מסתבר שאדם עור בשתי עיניו יכול לעשות זאת.
הביטוי "וישא את עיניו" משמעותו ראה, ולא ניתן להוכיח אם ראה בשתי עיניו או בעין אחת.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת